Rezsicsökkentett áron

2023.02.08. 20:00

A többgenerációs családi házak esetében fizetendő gázszámla

Kibővítették azon többgenerációs családi házban élő családok körét, akik rezsicsökkentett áron kaphatják a gázt. Az új változások az idei év január tizedikétől léptek életbe, és feloldják a korábbi szabályt: már nem kell önálló bejárattal rendelkeznie a lakásoknak, illetve a lakások közötti átjárhatóság is megengedett.

Brunner Mónika

Sokan hiszik, hogy a nagy családi házak tulajdonosai jól élnek, sajnos ez nem igaz

Fotós: MW

Továbbra is érdemes kedvezményt kérni a többgenerációs ingatlanokra, mert bővült azok köre, akik olcsóbban kaphatják a gázt. Paks önkormányzata múlt év novemberében arról tájékoztatta lapunkat, hogy több mint száz eljárást folytattak le, és a kérelmek tizenhárom százalékában azért kellett megtagadniuk a hatósági bizonyítvány kiadását, mert többen félreértették a jogszabály „többgenerációs családi házak” megnevezését. Az ingatlannak nem volt meg az önálló bejárata vagy a lakásonként egy-egy konyha – írta társlapunk, a www.teol.hu portál. 

Nem kell önálló bejárat 
Az új szabályozás szerint azonban már nem kell önálló bejárattal rendelkeznie a lakásoknak, illetve lehet a lakások között átjárhatóság. 
A lakásoknak rendelkezniük kell a következő helyiségekkel: a pihenést, alvást és az otthoni tevékenységek folytatását, a főzést, mosogatást és az étkezést, a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot lehetővé tévő helyiségek. Szükséges a legalább nyolc négyzetméter alapterületű lakószoba, de a harminc négyzetméter alapterületet meghaladó lakás esetében ennek a helyiségnek legalább tizenhat négyzetméteresnek kell lennie. 

A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben biztosítani kell a rendeltetésének megfelelő szellőzést, a természetes megvilágítást. Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a lakóhely szerinti polgármesteri hivataltól. 
A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a benyújtást követő hónap elsejétől biztosítja majd a kedvezményt. Azoknak, akiknek a korábbi kérelmüket elutasították, azonban már jogosulttá válnak a kedvezmény igénybevételére, újból be kell nyújtaniuk a kérelmet. 

Egyéni sorsok 
Társlapunk olvasója írta a következőket: többszintes családi házukban egy szintet fűtenek, és átálltak átalányfizetésre. Épphogy kijöttek év végére. A hidegre szerinte jönnek az egerek. Másik olvasónk azt mondta, lelkileg is fel kellett készülniük a többszörös rezsiárakra. Egy harmadik pedig arról számolt be, egy hónapban félig gázzal, félig szilárd tüzeléssel fűtenek, kell az ételre is a pénz. Hármójuk közül egy már igényelte a többgenerációs kedvezményt, de elutasították, mert nem volt önálló bejárata a lakásoknak. (Forrás: teol.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában