Környezetvédelem

2023.01.10. 17:00

Lehet élni mikroműanyagok nélkül?

Ha a kutatásokat nézzük, akkor a válasz nem, hiszen nincs már olyan pontja a bolygónak, ahová nem szivárogtak volna be a mikroműanyagok. Az általunk megkérdezett szakember szerint ugyanakkor a háztartásunkban lévő műanyageszközök számának csökkentésével is tehetünk magunkért.

Petri Nóra

Fotó: Bujdos Tibor

A műanyagszennyezés modern életmódunk egyik meghatározó hagyatéka, de mára annyira elterjedt, hogy a gyümölcsökbe és a zöldségekbe is bekerül azok növekedése során. A mikroműanyagok a bolygó minden részébe beszivárogtak – írták a BBC honlapján egy friss kutatásra hivatkozva Az antarktiszi tengeri jégben, a legmélyebb óceáni árkokban élő tengeri állatok zsigereiben és ivóvízben is találtak már kutatók mikroműanyagot. Egy tanulmány becslése szerint körülbelül 24,4 billió mikroműanyag-töredék található a világ óceánjainak felső rétegeiben.

De nem csak a vízben van jelen, a szárazföldi talajban is széles körben elterjedtek ezek az anyagok, és akár az elfogyasztott táplálékba is bekerülhetnek. Akaratlanul is előfordulhat, hogy szinte minden falatnál apró műanyagdarabokat fogyasztunk.

- A műanyagon túl is van élet, ezt már bizonyította az emberiség korábbi történelme is - nyilatkozta F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársa. - Tömegesen csak az ötvenes években jelent meg a műanyag, főként a csomagolóiparban – tette hozzá.

Nem bírunk vele

- Ha bemegyünk egy tájházba, vagy egy parasztházba, ott csak természetes anyagokból készült eszközöket látunk, ezzel szemben egy mai lakás tele van műanyagokkal, ami hulladékként is megjelenik. Nem az a baj, hogy vannak műanyagok, hiszen egy jó tulajdonságokkal rendelkező anyagról beszélünk, hanem az a baj vele, hogy rendkívül sokféle, szintetikus módon előállított, amivel sem a természet, sem az ember nem tud mit kezdeni. Az a mennyiség, amelyet az üzemek, gyárak bocsátanak ki, és a fogyasztói életmód is használ, az már lassan a fejünkre nő - nyilatkozta.

F. Nagy Zsuzsanna szerint a palackos vizek fogyasztása is megfontolandó, mert a kupak nyitogatása révén is beleforgácsolhatunk a vízbe valamennyi mikroműanyagot. - Vagy a műanyag tálak használatánál, például amikor a habot veri fel benne az ember, abban vannak karcolások, sérülések, vagyis az a műanyag valahová eltűnik, a legrosszabb eset az, ha az ételünkbe kerül bele.

F. Nagy Zsuzsanna  egy szemléletformáló rendezvényen
Fotós: Bujdos Tibor

Műanyagok nélkül

Bármi, ami az élelmiszerrel érintkezik, ha lehet, ne legyen műanyag! – ezt ajánlja F. Nagy Zsuzsanna. Érdemes természetes anyagokat használni, illetve azokat, amik kiállták az idők próbáját. - Sokféle alternatíva létezik az üvegtől a fán át szinte minden, amit régen is használtak, amit az idő megmért, az mai is működni fog – emelte ki.

Tisztítókúrák

Szervezetünk tisztításának fontosságára is felhívta a figyelmet a szakember, és a gyógyteák és gyógynövények rendszeres fogyasztását javasolja F. Nagy Zsuzsanna, mert az a levegőbe kerülő, légszennyezéshez kapcsolódó anyagcsere-folyamatokat és a táplálkozással bekerülő kevésbé hasznos anyagok kiürülését is segíti. Azok a gyógynövények, amelyek a környezetünkben is előfordulnak, sokkal hatékonyabbak a szakember szerint ebből a szempontból, mint más éghajlatról vagy más kontinensről származóak, épp ezért nem a gyömbért és a grépfrútot ajánlja, hanem például a csalánt, a zsurlót, a nyírfakérget, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy takarítsák szervezetünket. Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos gyógyteákat csak kúraszerűen, két hétig szabad egyhuzamban inni, ilyenkor érdemes egy másikra váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában