Új szolgáltatás

2022.11.29. 07:00

Pelikán-napot tartottak a donortoborzás érdekében

Novembertől az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) új szolgáltatással kedvez a vér­adóknak, amivel a donorok számát is igyekszik növelni. Erről Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője osztott meg néhány fontos tudnivalót.

Morva Dávid

Két véradás között legalább ötvenhat napnak kell eltelnie, hogy a szervezet regenerálódjon

Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Enikő

Az Országos Vérálló Szolgálat közleménye szerint két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie, hogy a szervezet regenerálódjon. Az otthoni számolgatás megkönnyítése érdekében novembertől bevezetnek egy új szolgáltatást, amely jelzi a véradónak azt is, hogy a kötelező kivárási időszak lejárt. 

Feth Katalin, a vöröskereszt dunaújvárosi területi vezetője Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

„A célunk, hogy javítsunk a donortoborzás minőségén. Ezért a véradást követően 56 nap múlva központunk e-mailben egy értesítést küld arról, hogy ismételten adhatunk vért. Nagyon sok elhivatott donor figyeli a naptárat, vagy előfordult már olyan is, hogy személy szerint engem is hívtak, hogy adhatnak-e ismételten vért. Ez a szolgálgatás megkönnyíti a véradók helyzetét, hiszen nincs szükség a számolgatásra, mert a rendszer automatikusan küldi az értesítést” – mesélt a szolgáltatás céljáról Feth Katalin. 
A véradó megbízható, emlékeztető információt kap a lehetséges következő véradásának időpontjáról. Ez lesz a véradó Pelikán-napja. A Pelikán-nap jelzi, hogy a kötelező kivárási idő letelt, és az értesítés napjától a donor újra jelentkezhet véradásra. Az üzenet automatikusan e-mailben érkezik. 

„Haladnunk kell a korral, és mivel manapság a társadalom igencsak jelentős hányada rendelkezik okostelefonnal és interneteléréssel, hívás vagy egy SMS gyanánt e-mailben érkezik az értesítés. Emellett ezzel a szolgáltatással a fiatalokat szeretnénk még inkább bevonni, hiszen a kimutatásaink azt mutatják, hogy az idősebbek nagyobb számban hajlamosak a véradásra. Emellett az e-mail költséghatékonyabb is, mint az SMS vagy telefonhívás” – osztotta meg velünk Feth Katalin. 
Egy éven belül a férfiak legfeljebb öt, a nők pedig négy alkalommal adhatnak vért. A www.ovsz.hu/idopontfoglalas linken lehetőség van a donor számára legalkalmasabb helyszín és időpont kiválasztására. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában