Dunaújváros

2022.11.10. 14:57

Megvizsgálták: nem volt gázolás, nem volt cserbenhagyás

A rendőrség azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény, és szabálysértési feljelentéssel éltek az autó sofőrje, valamint a rolleres fiatallal szemben is.

Molnár Emese

Fotó: Google Maps illusztráció

Jól tudjuk, hogy a közösségi oldalak mekkora mozgósító erővel bírnak, egy-egy hír, bejegyzés pillanatok alatt érhet el több ezer emberhez. Ennek persze megvan a jó és a rossz oldala egyaránt. A probléma akkor van, ha ellenőrizetlen, téves, netán egyoldalú poszt kerül többszörös megosztásra.

Szerdán egy édesanya fordult a nyilvánosság felé, hogy segítséget kérjen. Azt írta, hogy aznap 16:15-kor az Aranyvölgyi út nagy kereszteződésnél (Pennynél) lévő zebrán elütötték a kisfiát. Nem adott elsőbbséget neki a Baracsi útról jobbra kanyarodó autó sofőrje, aki az ütközés után hátra tolatott, majd továbbhajtott, fia segítségére pedig egy járókelő ment. Szemtanúk jelentkezését várta az anya, és értesítette a rendőrséget (ezek a bejegyzés kommentjeiben olvashatók).

Az ügyről szerettünk volna beszélni az anyával, de lapzártánkig nem értük el a közösségi oldalon. Kerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is, amely kivizsgálta az esetet, és a tények alapján egészen más megvilágításba helyezte a történetet.

A rendőrség kommunikációs szolgálata azt írta, hogy „a nevesített eset körülményeinek kivizsgálása során begyűjtött adatok, valamint a térfigyelő kamerarendszer által rögzített felvételek alapján közúti közlekedési baleset nem történt. 2022. november 8-án 16 óra 17 perckor egy Seat típusú személygépjármű vezetője a Baracsi úton közlekedett az Aranyvölgyi út irányába. A Baracsi út és az Aranyvölgyi út kereszteződéséhez érve, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére elkanyarodott az Aranyvölgyi útra, keresztezve az ott található kijelölt gyalogos - átkelőhelyet. A gyalogos - átkelőhelyen mindeközben rollerrel kelt át egy gyermekkorú fiatal a Baracsi út felől az Arany János utca irányába. A Seat vezetője, aki későn észlelte a rollerrel haladó fiatal fiút, a közlekedési baleset és az ütközés elkerülése érdekében hirtelen balra kormányozta gépjárművét, és áttért a belső forgalmi sávba, ennek ellenére a személyautó jobb első sárvédője és a roller kereke összeértek.

Az eset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Az elkövetett közlekedési szabályszegések miatt a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya a gépjármű vezetőjével és a rolleres fiatallal szemben is szabálysértési feljelentéssel élt”.

Ez tehát azt is jelenti, hogy nem történt cserben hagyásos gázolás, semmilyen bűncselekmény nem valósult meg.

Közösségi média – szabad a gazda? 

Gyakran gondoljuk azt, hogy a közösségi médiában megjelenő információk igazak. Ne vegyük el annak a lehetőségét, hogy ez az állítás helyes. Igaz, de csak részben. A mostani eset jó példája ennek. Egy tizenhároméves gyerek körültekintés nélkül rolleren állva haladt át a gyalogátkelő helyen. A közösségi médiában megjelent infók azt erősítették, hogy a zebrán átkelő gyereket elütötték és ráadásul még cserbenhagyás is történt. Ez így nem igaz! Szerencsére nem történt baj. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy amikor szárnyra kapnak ilyen hírek, mi a cél? Az igazság kiderítése, erősítése, vagy tizenöt perc hírnév? Nyilván ezt mi innen nem fogjuk kideríteni, de a mérleg nyelve ez utóbbi fele billen. 

VZs 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában