Különleges kiállítás

2022.11.27. 20:00

Indiánok, apácák és más babaarcú figurák tárlata

Több száz szempár szegeződik majd azokra, akik az elkövetkező hetekben ellátogatnak a baracsi faluház színháztermébe, ugyanis Borbély István Csaba egyedülálló gyűjteményéből rendezett kiállításon temérdek, gyönyörű porcelánbaba között időzhetnek el az érdeklődők.

Szente Patrícia

Az egyedülálló kiállításon kicsik és nagyok is örömmel nézegették a szebbnél szebb babákat Fotók: SzZsE

Fotó: LI

A dunaújvárosi gyűjtő lenyűgöző kollekciója már számos, környékbeli és városi kiállításon is elkápráztatta a közönséget, különleges babáit ezúttal Baracson tekinthetik meg a látogatók. Borbély István Csaba több mint 20 éves gyűjteményét általában kicsik és nagyok egyaránt hatalmas lelkesedéssel kémlelik, ugyanis a porcelánból készült gyermekjátékok a felnőtteket is mindig kíváncsivá teszik. 

A legkülönlegesebb porcelánbabákat állították ki
Fotós: LI

A gyűjtő elmondta, a több mint 680 babát tartalmazó kollekciójából „csupán” 270 figurája található meg a baracsi faluház kicsiny termében, ettől függetlenül könnyedén el lehet veszni a porcelánbabák lebilincselő részleteiben. A tárlatot érdemes többször is körbejárni, ugyanis minden egyes alkalommal találhatunk valami újat, érdekeset a babákon, amik először elkerülhették a figyelmünket. Ha egy-egy babát hosszasan szemügyre veszünk, akkor észrevehetjük, hogy azok tetőtől talpig alaposan kidolgozottak, frizurájuk gondosan elkészített, és díszes ruhájuk is aprólékos munka eredménye. Némely figurát babakocsiban, székben ülve csodálhatjuk meg, de vannak, amelyekre az 1800-as évek divatját idéző szoknyát, vagy éppen népviseletet adtak. 

Borbély István Csaba köszöntötte a megnyitón összegyűlteket
Fotós: LI

Hétfőn a baracsi faluházban tartott ünnepélyes megnyitón Kelemen Mariann Éva képzőművész köszöntötte a dunaújvárosi gyűjtőt, ismertette a babák hosszú időre visszanyúló eredetét és funkcióit, valamint személyes történettel is színesítette beszédét. Az eseményen Borbély István Csaba rövid beszédében elmondta, nagy örömére szolgál, hogy közönség elé tudja vinni sok-sok éve gyűlő kollekcióját, és reméli, hogy a jövőben egy állandó kiállításon megmutathatja babáit. A megnyitó után a gyűjtővel személyes beszélgetésre is lehetősége nyílt, aki lelkesen fogadott minden egyes kérdést és részletes, alapos választ adott az érdeklődőknek, örömmel mutogatta a babákat, mesélte el történetüket. Borbély István Csaba kollekciójából készült kiállítást december 14-ig tekintheti meg mindenki, aki szívesen elmerülne a porcelánból készült, nem mindennapi gyermekjátékok világában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában