A jogász válaszol

2022.11.12. 17:00

Az elmeállapot kórosságának intézeti kezelése

A kényszer­gyógykezelést abban az esetben rendeli el a bíróság, ha ­valaki személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, de elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy ­szabadon hagyása esetén újabb bűncselekményt fog elkövetni.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A kényszergyógykezelés feltétele, hogy a betegre büntethetősége esetén egy évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést szabnának ki. 
Az elmeállapot kórosságát igazságügyi elmeorvos szakértő állapítja meg, és ennek alapján rendeli el a bíróság a kényszergyógykezelést. 
A büntetést csak olyan emberrel szemben lehet alkalmazni, aki beszámítási képességgel bír. Aki kóros elmeállapotú, az az említett képességgel nem bír, ebből kifolyóan csak intézkedést alkalmazhat ellene a bíróság, mivel nem büntethető. 

A kényszergyógykezelés egy intézkedésfajta, amely meghatározott feltételek megléte esetén rendelhető el az elkövetővel szemben. 
A terápiát a Btk. alapján határozatlan időre rendelik el, félévenkénti felülvizsgálat mellett, a végrehajtása pedig – a büntetés-végrehajtási szervezet egy tagjában – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézményben (IMEI) történik. 
A kezelési idő általában négy-öt évet vesz igénybe, megszüntetését akkor javasolják, ha a beteg együttműködő magatartást mutatott a kezelés során, állapota tartósan kompenzált, továbbá távozásának körülményei biztosítottak. 
A távozás után a gyógykezelés természetesen nem fejeződik be, hiszen a pszichiáteri vizsgálatok továbbra is kötelezőek a beteg számára, ugyanúgy, ahogy a felírt gyógyszerek szedése is. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában