Kulcs

2022.10.25. 09:00

Utánozhatatlan ünnepi látvány és hangulat

Október 23-án minden évben fáklyás felvonulással emlékeznek a településen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.

TT

A fáklyás menet elmaradhatatlan része az ünnepségnek Fotók: LI

Ha tudni akarjuk, mi a szabadság, a nyomukban kell haladnunk

Bár ez egy hivatalos ünnep, és a tiszteletadásról, emlékezésről szól, de talán pontosan ezért kifejezetten a kulcsi családokat invitálják minden évben a szervezők. Mert a program kiváló minden generáció számára, hiszen a látvány és a hangulat utánozhatatlan. Ebben az évben is igazi közösségi élmény volt, amelyet áthatott a hazaszeretet és az összetartozás érzése. 

Ezúttal is a faluháztól indult a menet. Itt mindenki kapott fáklyát és a kulcsiak kezükben a lánggal, hatalmas tűzcsóvaként indulnak el. A hömpölygő tömeg a kulcsi iskola előtt a Bem utcára kanyarodva érkezett a Büszkeségpontra. Ez volt a helyszíne a témában készült – helyi művészek közreműködésével állított emlékműnél – az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepi tiszteletadásnak. 

Ünnepi beszédében Jobb Gyula polgármester kiemelte: 

– Az 56-os hősök magasra tették a mércét. Példát mutattak hazaszeretetből, elkötelezettségből. Ha tudni akarjuk, mi is lenne az a szabadság, amit követnünk kell, úgy az ő nyomukban kell haladnunk. Ők azok, akik mindenüket kockára tették, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért. A mi felelősségünk abban rejlik, hogy függetlenségünket, hazánk szabadságát mire használjuk. 

A polgármester beszédét Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő felszólalása követte. 

– Nekünk, kulcsiaknak abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Kaczander Károly személyében sok éven át együtt emlékezhettünk egy 56-os forradalmárral, aki közvetlenül osztotta meg velünk saját forradalmi élményeit, emlékeit. Elbeszélései nyomán a történelem sokkal közelebb kerülhetett hozzánk, az őt hallgató fiatalok jobban átérezhették az akkor zajlott események felemelő hangulatát – emlékezett a képviselő. 

A beszédeket követően a Fekete István Általános Iskola ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában