Megemlékezés

2022.10.24. 15:00

Intézmények és civilek koszorúztak

Kisapostagon október 21-én, pénteken délután a kopjafánál ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Horváth László

A koszorúzás meghitt pillanatai

Fotó: Horváth László

A rendezvény szervezője köszöntötte a megjelenteket. A himnusz közös eléneklése után Márkli János, alpolgármester mondott beszédet. 

– Bár a törvény szerint is ünnep október 23-a, Nemzeti Ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet is a szívébe fogad. Az emlékezés pillanatait azért is tarjuk, hogy a gyermekeink tudják, hogy mit köszönhet Magyarország a 66 évvel ezelőtt tevékenykedő hősöknek. 

A településvezető arról is említést tett, hogy október 23-a ma már nem csak a forradalom emléknapja, hanem ténylegesen a magyar szabadság ünnepe is. Az 56-ban megfogalmazott teljes nemzeti szuverenitás igénye ma is élő, hiszen a szabadságunkat féltenünk és óvnunk kell ma is. Sokan az életüket adták Magyarország szabadságáért, tartozunk nekik annyival, hogy míg élünk és míg világ a világ, óvjuk, féltjük és teljes tartalmában megőrizzük – összegezett az alpolgármester.

Stermeczki András, evangélikus lelkész a bibliából idézett                          

Stermeczki András áldását hallhatta a közönség, melyet a Miatyánk imádság követett az ünneplők közös imájával együtt. 

A Nyugdíjas Klub nevében Farkas Róbertné Marika Vajda Albert: Egy ötvenhatos kivándorló vallomása című művét szavalta. 
A Kisapostagi Ifjúsági Klub képviseletében Csontos Renáta és Vajda Lilla Jobbágy Károly: A Rádió mellett című versét szavalták el. Az előadás különlegességeként Kis-Fucsala Mátyás gitáron kísérte a szavalókat.                                             

 

A Kisapostagi Nyugdíjas Klub is fejet hajtott 1956 hősei előtt                                     

A megemlékezésen koszorút helyezett el Kisapostag Község Önkormányzata, a Schalbert Alapítvány, a Nyugdíjas Klub és a nemzetőrség.

Az ünnepség zárásaként a Schalbert Alapítvány Lila Akác dalköre Kiss Kata: Áldott e föld és Áldott a szó című énekét dalolta el.                                       

Felemelő és ünnepi volt az 56-os megemlékezés Kisapostagon. Külön dicséret illeti a Kisapostagi Ifjúsági Klubot, akik fiatalos színt vittek a megemlékezésbe.

Az ünneplők egy közös képre állatak össze                           


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában