Ötvenkilencedik tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem hallgatósága

2022.09.02. 17:34

Kétezren indulnak neki az évnek

Immár az ötvenkilencedik tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem (DUE), mintegy kétezer hallgatóval. Az ünnepélyes tanévnyitót pénteken tartották a DUE sport- és rendezvénycsarnokában.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Szokás és illendőség szerint a Gaudeamus igitur dallamára vonult be a dísztribünre Süli János államtitkár, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. András István rektor, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fe­jér Megyei közgyűlés elnöke, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főispánja, Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, dr. Pacsay-Tomassich Orsolya Mária, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke, a DUE Alapítvány kuratóriumának tagja, dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, dr. Szilágyi Péter Ferenc, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a DUE Alapítvány kuratóriumának tagja, Benkó Marcell, a DUE Alapítvány főigazgatója, és dr. Szabó István, a DUE felügyelőbizottságának elnöke, Gál Katalin, a DUE Alapítvány felügyelőbizottságának tagja, dr. Hugyecz Attila, a DUE közhasznúsági felügyelőbizottságának elnöke, Zölei Ádám, a DUE közhasznúsági felügyelőbizottságának tagja, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a DUE intézményfejlesztési és általános rektorhelyettese, dr. Balázs László, a DUE oktatási rektorhelyettese, dr. Pázmán Judit, a DUE tudományos és kutatási rektorhelyettese, Leibinger Anita, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, Markovics Flóra Beatrix, a DUE gazdasági főigazgatója, Füredi Gábor, az Ecotech Nonprofit Zrt. elnöke és Nagy Gáborné Judit, az Ecotech Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az ünnepi esemény a Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusának műsorával kezdődött, Szigethy Adrienn vezényletével.

Dr. András István rektor köszöntő beszédében megemlítette, hogy az egyetem jogelődeivel együtt már közel 60 éve képez szakembereket. Elmondta, az idei tanévre mind a jelentkezők, mind a felvettek számában jelentős, 7 százalékos emelkedés volt, így minden szakon növelt évfolyamlétszámmal indulhat a képzés, mintegy 700 első éves hallgatóval, köztük 110 diák angol nyelven kezdi meg tanulmányait. Immár 35 országból érkeztek hallgatók az intézménybe, köztük 90 a Stipendium Hungaricum program keretében. A rektor hangsúlyozta, hogy a „tanuló szervezeti kultúrában” hisznek, a hallgató az egyetem számára központi érték. Dr. András István kitért arra is, hogy az egyetem tavaly alapítványi fenntartásúvá vált, és elkészült a 2021–2026-os időszakra vonatkozó fejlesztési terve is. Lezárult a Paksi Kompetencia és Kutatóközpont fejlesztési projektjük is, az összességében 1,5 milliárd forintos támogatásból több mint 960 millió forintot költöttek laborokra, eszközbeszerzésre. Büszkén említette, hogy a hallgatói sikeresség támogatásához kapcsolódóan indította el az egyetem a 2020-as évben e-DUE-projektet. Ehhez kapcsolódóan átfogó, több mint 4,5 milliárd forintos informatikai fejlesztésbe kezdtek, és alapítványuk támogatásával elkezdődik a főépület felújításának kivitelezése is. Elmondta, hogy idén 99 jubiláns részére állítottak ki díszoklevelet 50 éves végzésük emlékéül, amelyeket a megnyitón adtak át.

Az első évesek fogadalomtételének szövegét Orosz Csanád mondta előre hallgatótársainak. A frissen felvett hallgatókat Süli János államtitkár, a DUE Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Beszében elmondta, az, hogy a kormány mindent megtett, hogy elősegítse a bejutást az egyetemre, nem jelenti azt, hogy nem kell mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb tudással hagyják el az egyetem padsorait. Kiemelte, hogy a Bánki iskola fúziójával egy diák-életpályát is tudnak már kínálni, és igyekeznek a szakképzés eszközeit, a technikai színvonalat is magas szintre hozni. Külön köszönetet mondott a szülőknek, hogy támogatják a diákok tanulmányait. Elmondta, elnöki tisztségét a többi között azért vállalta el, mert évtizedes kapcsolata van a Paksi Atomerőműnek a Dunaújvárosi Egyetemmel. Hangsúlyozta, az erőmű építésében kiemelten fontos az anyagminőség, és az együttműködésnek köszönhetően olyan mérnökeik lesznek, akik a megfelelő színvonalon tudják az érdekeiket képviselni egy esetleges szakmai vita keretében.

A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa a „Dunaújvárosi Egyetem Tiszteletbeli Polgára” díjat adományozta dr. Janusz Polának, a Jan Amos Komeński Alkalmazott Tudományok Egyeteme rektorának, aki egy rövid beszédet is intézett a jelenlévőkhöz. Elismerő oklevelet vehetett át Sófalvi István Tamás és Mészárosné Horváth Erika. A hallgatók elismeréseként Arany­kréta-díjat kapott Kiss András Péter, akinek külön gratulált dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült Takács Dorina és Lajtos Laura Kinga, HASIT mentor díjat vehet át: Mihálovicsné Kollár Anita Irén. Az esemény végén jubileumi díszokleveleket adott át dr. András István rektor és dr. Sánta Róbert, a Műszaki Intézet igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában