Csillaghullás

2022.08.16. 14:00

Nyár esti közös piknik és csillagnézés a háztetőn

Az év egyik leglátványosabb és hazánkból is jól megfigyelhető csillaghullását az elmúlt hétvégi Perseidák meteorraj rajzolta az esti égboltra. Ebből az apropóból a Lajos király körút lakói közös csillagmegfigyelő programot szerveztek hagyományteremtő szándékkal.

Török Tímea

A résztvevők szerint a legjobb helyekről több mint harminc hullócsillagot lehetett a város térségében megfigyelni

Fotó: LI

A Perseidák első megfigyelése Kr. u. 36-ban történt Kínában – olvasható a Wikipédiában. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben először írta le, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. 

Sárai László a csillagászati eseményt szerette volna maradandó élménnyé tenni, így közösen lesték a csillaghullást Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A meteorraj szülő égiteste a Swift-Tuttle üstökös. A pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida-meteorokat, természetesen ekkor még kis számban. A porfelhő legsűrűbb részén minden évben augusztus 11–13-a környékén haladunk át. Ilyenkor akár 70–100 darab hullócsillagot is megfigyelhetünk óránként. Ekkor érdemes az estéket, éjjeleket a szabadban tölteni. 

A résztvevők több mint harminc hullócsillagot számolhattak meg

Sárai László is így gondolja ezt. Ezért a nála nyaraló unokájának, Veres Nadin Esztellának a csillagászati esemény mellé a maradandó élményhez a közösségi együttlét örömét is meg szerette volna mutatni. Ezért a Lajos király körúti gyerekek és szüleik körében közös nyáresti programot hirdetett. 

A telihold miatt a szokásosnál fényesebb volt az égbolt

A városrész játszóterén volt a gyülekező szombaton késő délután, majd közösen a Kádár-völgy Kallós Dezső utcai, fényszennyezés-mentesebb felére vonultak. Az eredeti elképzelés szerint itt plédeken hanyatt fekve nézték volna a csillagokat. De a szúnyoginvázió közbeszólt. Így a Béke városrészben lévő Solanova ház tetejére helyezték át a csillagvizsgáló bázist. 
Az égbolton megfigyelhető jelenségekre az ember félelemmel vegyes tisztelettel, misztikus elképzelésekkel tekintett mindenkor. 

Az éjszakai városkép önmagában is lenyűgöző

A tiszta égbolt, a nyáresti piknikhangulat és a hullócsillagokkal megfogalmazott kívánságok gyönyörű és feledhetetlen, közösen megélt kalanddá nemesedtek a részt vevő gyerekek és felnőttek részére egyaránt. 
Az üstökösről származó por szebbnél szebb színes felvillanásokat okozott szombaton éjjel a dunaújvárosi égen is. Amíg a fővárosban Nadin csak egy-két hullócsillagot figyelhetett volna meg, Dunaújvárosban ennél nagyságrendekkel több kívánság teljesülhet egyetlen megfigyeléssel töltött éjszaka alatt is. 
Hiszen még a telihold miatti fényes égbolton is mintegy harminc-negyven hullócsillagot számolhattak meg a Perseida nézői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában