Utánajártunk

2022.08.29. 07:00

Nagy bajban lehetnek a megyei közintézmények a fűtés miatt?

Rohamosan közeledik az iskolakezdés és vele együtt a fűtési szezon is. Az általunk felkeresett energetikustól arra voltunk kíváncsiak, hogy a CLASP technológiával épült közintézmények, amelyekből számtalan van Fehérváron is – sőt városunkban is akad –, milyen előjelekkel várhatják a leghidegebb évszakot.

Brousil Csaba

Fotó: MW-archív

Az iskolák, óvodák jellemzően nagy méretű közintézmények, ahol a jövőbeli gáz- és áramfogyasztás nyilvánvalóan az átlagfogyasztás felett lesz, azaz a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell majd fizetniük, ám korántsem mindegy, mennyivel lépik túl az átlagfogyasztást. A fentebb említett technológiával épült például Székesfehérváron a Vörösmarty Általános Iskola, a ligetsori, vízivárosi, vagy éppen a Sziget utcai óvoda (városunkban pedig az Arany iskola – a szerk.) Az általunk megkérdezett szakértő elmagyarázta, miért vannak nehéz helyzetben a könnyűszerkezetes technológiával a múltban gyorsan felhúzott létesítmények. 

Pillanatkép a helyi Arany iskola építéséről Fotó: DH-archív

A technológia már abban az időben sem volt tökéletes 
– Azok a CLASP rendszerben épült épületek, amelyek nem lettek korszerűsítve, nincsenek könnyű helyzetben. A technológia már az alkalmazott időben sem volt tökéletes. Sajnos előfordult, hogy a gyártósoron pontatlanul készültek az előregyártott panelek, amiből takarékosság miatt gyakran a hőszigetelő réteg vastagságát is csökkentették, ezáltal az épület hőhidas lett, és így a hővesztesége tovább növekedett. Ezek az épületek többnyire irodai vagy oktatási intézmények, ahol ülőmunka folyik. Az ülő munkavégzés során a megfelelő belső hőmérséklet és légállapot biztosítása nélkülözhetetlen, azonban a nem felújított, korszerűsített épületekben ezt csak nagy energiaráfordítással lehet elérni, és vélhetően azt is csak úgy, hogy nem minden ott tartózkodónak felel meg. A nem korszerűsített CLASP rendszerű intézményeknek eddig is nagyobb rezsiköltségei voltak, ez azonban a kialakult energiaárak miatt vélhetően tovább fogják növelni – kezdte beszélgetésünket Po­dhorszki Zoltán gépészmérnök, létesítmény­energetikai szakmérnök és energetikai tanúsító. 

Az egykori zöld SZTK is ezzel a módszerrel épült, mára már korszerűsítették az épületet Fotó: DH-archív

– Tekintettel arra, hogy közeleg a téli évszak, úgy felmerül a kérdés, hogy mivel is lehetne ezeket a közintézményeket fejleszteni, energiahatékonyabbá tenni – folytatta. 
– Korszerűsíteni és ezzel energiát megspórolni épületszerkezeteket és épületgépészetet érintő felújítással lehet elérni. A meglévő szerkezetek utólagos hőszigetelésével – falak, padlásfödémek, tetők és a nem korszerű nyílászárók cseréjével. Sajnos vannak olyan intézmények, ahol a gépészeti rendszer nem mondható korszerűnek és gazdaságosnak. Ezekben az épületekben (intézménytől függően), a hő- és melegvíztermelő berendezés, a szabályozás, valamint a hőleadók esetleges cseréje már jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A kialakult energiaárak következménye, hogy a gépészeti berendezések és épületszerkezeti termékek között megjelentek a hiánycikkek. A fatüzelésű kazánokra, hőszivattyúkra, napelemekre hatalmas kereslet van, emiatt nagyon nehezen szerezhetők be, és azokat vélhetően piaci ár felett lehet csak megvásárolni. Azonban ha valaki be is tudja szerezni azokat a gépészeti vagy épületszerkezeti felújításhoz szükséges termékeket, a tél előtt valószínűleg kevés kivitelező tudja elvállalni a felújítási munkálatokat. Azt is fontos megjegyezni, hogy megnövekedett árak miatt bizonyos tervezett beruházások az eddigiekkel szemben jóval hamarabb meg tudnak térülni – tette hozzá. 

A nyolcvanas években a dunaújvárosi Arany iskola is ezzel a technikával épült fel Fotó: DH-archív

Mindenki ott spórol, ahol tud 
Mint azt Podhorszki Zoltán megjegyezte, általánosságban elmondható, hogy nincs olyan személy, akiben ne merült volna fel a kérdés, hogy mivel is tudna energiát spórolni, rezsit csökkenteni. Legyen ez közintézmény, családi ház, társasházi lakás. – Nehéz ma megtalálni a mindenkinek megfelelő korszerűsítési javaslatot. Nem is lesz ilyen. Anyagi helyzetek, piacon elérhető termékek, helyi adottságok mind-mind befolyásolják a lehetőségeket. 

Bizonyos tervezett energetikai beruházások most jóval hamarabb megtérülnek Fotó: DH

Az épületek korszerűsítésével (nem csak a CLASP rendszerűek) általánosan elmondható, hogy 10-60%-os energiamegtakarítást is el lehet érni. (Ez több városi oktatási intézményben megtörtént már pályázati forrásból – a szerk.) Ez függ a beruházás nagyságától és típusától. Pontos felmérések, felhasználói igények és az adott ingatlanon elvégezhető korszerűsítési lehetőségek megvizsgálásával azonban optimalizálhatjuk otthonunkat, intézményeinket. (Forrás: feol.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában