Közúti közlekedés

2022.07.27. 16:00

Életeket menthet a biztonsági öv!

A közelmúltban történt közúti közlekedési balesetek tükrében a rendőrség az alábbiakra hívta fel az útra kelők, különös tekintettel a gyermekekkel közlekedők figyelmét hivatalos honlapján.

duol.hu

Mindig kösse be!

Fotó: police.hu

A közúti közlekedés biztonságán belül a gyermekbalesetek alakulása az egyik rendszeresen visszatérő kérdés. Oka, hogy a gyermekkorúakat érő közlekedési balesetek általában a legmegrázóbb, legnehezebben feldolgozható események közé tartoznak. A gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői közé tartoznak, akik általában gyalogosként vagy kerékpárosként vesznek részt a forgalomban. A járművek utasaiként pedig alapvetően a sofőrök vezetési stílusától, jogkövető magatartásától függ testi épségük, életük. A járművezetők felelőssége óriási a gyermekek közúti baleseti sérülései vonatkozásában. A biztonsági öv használata nem a sofőr vagy az utasok döntése, hanem kötelező. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai (kormány, visszapillantó tükör) okozta sérüléseket. Magyarországon a biztonsági gyermekülések használatát a KRESZ 2002. január 1-jén hatályba lépett módosítása tette kötelezővé. A szabály megszegése szankciót von maga után, a bírság pedig a gépjárművezetőt terheli. 

A gyermekbiztonsági rendszer speciális védőeszköz, amely elsősorban közlekedési baleset esetén nyújt védelmet. Használata megakadályozza, hogy a gyermek az ütközés következtében kiessen, ami az esetek többségében tragédiához vezet, továbbá a rendszer használata jelentősen csökkenti a személyi sérülés kialakulásának veszélyét. A rendőrség munkatársai azt kérik, hogy az autóban ülők mindannyian használják a biztonsági övet saját biztonságuk érdekében! A jármű vezetője indulás előtt hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat, hogy mindenki hazaérjen – közölte hivatalos honlapján a rendőrség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában