Körkép

2022.07.28. 11:30

Dunaújvárosban is jó a helyzet, van munkahely

Nem a legjobb időket éljük. Még túl sem jutottunk a koronavírus-járványon, nyakunkon az orosz–ukrán háború. Mindkettő alaposan befolyásolja az európai országok, így hazánk helyzetét is. Az emberek életében kardinális kérdés, lesz-e állásuk, avagy sem. A Fejér megyei kitekintésben ennek (is) jártunk utána.

Agárdy Csaba

Az irodai munkára is van igény – sokan jelentkeznek is a különböző beosztásokra

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ki gondolná, de Fejér megye az egyik legváltozatosabb területe hazánknak: hegyek, síkságok, nagy tavak és folyók tarkítják. Egyike a magyarok legősibb szálláshelyeinek. Megyeszékhelye, Székesfehérvár a középkorban a Magyar Királyság egyik fővárosa volt. Területe 4359 négyzetkilométer, ez tíz statisztikai kistérségre és nyolc foglalkoztatási körzetre oszlik. A megyében 108 település van, ebből 17 városi rangú, közülük két megyei jogú város: Székesfehérvár és Dunaújváros, amelyek az ország fontos gazdasági központjai is. 

A járvány miatt jelentősen nőtt a munkanélküliség a megyében. 2020 elején 278,9 ezer fő, vagyis a lakosság kétharmada tartozott a munkavállalási korú népesség csoportjába. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartási rendszerében az évközi forgalmi adatok eredményeként Fejér megyében a 2020. júniusi zárónapon 13 685 álláskereső szerepelt, e létszám jelentősen, több mint hetven százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 2020 első félévében a nyilvántartásban szereplő álláskeresők száma a múlt év végi értékről (7951 fő) három hónap alatt mintegy 1,7 ezer fővel emelkedve márciusra 9631 főre nőtt, majd a második negyedévben folyamatosan, jelentősen, közel 14 ezer főre megemelkedett. 

2022 első negyedévében Fejérben 2,5 volt a munkanélküliségi ráta. A legjobban Vas megye állt 0,8 százalékkal, a legrosszabbul pedig 9,5 százalékkal Szabolcs-Szatmár-Bereg. 
Fejérben, így Dunaújvárosban is jónak mondható a munkaerőpiac, az országos átlagnál jóval kevesebb az állást kereső. 
Hogy ez a helyzet ne romoljon, annak érdekében aláírták azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatásalapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében. 
Az országosan is egyedülálló, mintaértékű, a megyei vállalkozások rezilienciáját (rugalmas ellenállási képességét) fejlesztő programban a Fejér megyei vállalkozások térítésmentesen juthatnának a működésüket és fejlődésüket támogató alapszolgáltatásokhoz, piaci alapon pedig prémium kiegészítő szolgáltatásokat kínálna a megújított, szolgáltatás-központú VOSZ Fe­jér megyei iroda az arra igényt tartó vállalkozások részére. 
A programról szóló együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá pénteken Székesfehérváron, a városházán, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László kormánymegbízott, Eppel János, a VOSZ országos elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

Az aláíró felek célja, hogy kölcsönösen elősegítsék a Fejér megyei gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatásfejlesztés hatékonyságát és szakmai eredmé­nyességének növelését. ­Ennek során vállalják, hogy tevékenységeiket, szolgáltatásaikat, fejlesztéseiket szakmailag összehangolják, a jó gyakorlataikat pedig kölcsönösen megosztják egymással. A részletek kidolgozására tervezik közös munkacsoport vagy egyeztetési fórum létrehozását. Az ünnepélyes aláíráson Molnár Ferenc, a VOSZ Fejér Megyei Szervezetének társelnöke, az esemény moderátora hangsúlyozta az egység, az együttműködés fontosságát, aminek legfőbb célja, hogy Fejér megye vállalkozóbarát és országos mintatérség legyen. Fejér megye mindig ott van a leginkább fejlődő, progresszív területek között. A vállalkozóbarát szemlélet és a nyitottságnak is köszönhető, hogy a megyében kevés az álláskereső. (Forrás: szekesfehervar.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában