A jogász válaszol

2022.06.04. 15:00

Az apai elismerő nyilatkozat

Ha a szülők nem házasok, akkor ún. apasági nyilatkozatot kell a baba érkezésének idején a kórházba vinni – ennek alapján veheti az apuka a nevére a kisbabát.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Az apasági nyilatkozatot az illetékes önkormányzatnál állítják ki. Ehhez szükség lesz a várandós kismama gondozási könyvére, valamint minkét szülő személyi igazolványára. 
Az önkormányzatnál mindkettőjüknek alá kell írniuk a nyilatkozatot, amelyből kapnak egy példányt. 
A nyilatkozat alapján a kicsi automatikusan az apa vezetéknevét kapja. 
Ez azt jelenti, hogy az apának és az anyának közös felügyeleti joga lesz, óvodai, iskolai beíratáshoz stb. mindkettőjük aláírásához szükség lesz. 


A szülőknek – akik nem házasságban várják a babájukat – ahhoz, hogy az apuka nevére kerüljön a baba a szülés előtt, az anyuka lakóhelye szerinti önkormányzatnál (anyakönyvvezetőnél) a bíróságnál, a gyámhatóságnál – külföldön: magyar külképviseleti hatóságnál nyilatkozatot lehet tenni. 


A nyilatkozattétel természetesen minden esetben személyesen történik. 
A kismama és az apuka egyhangú nyilatkozatát jegyzőkönyvezik, és a szülők aláírásukkal igazolják nyilatkozatuk valódiságát. 
A nyilatkozat 4 példányban készül. A nyilatkozat neve: teljes hatályú apasági elismerő nyilatkozat. Szükséges hozzá az apa és az anya személyi igazolványa, lakcímigazoló kártyája és a terhességi kiskönyv. Ezenkívül szakorvosi bizonyítványra van szükség, amennyiben a terhesgondozási kiskönyvben nem szerepel a fogantatás feltételezett és a szülés várható időpontja. 
Az apasági nyilatkozatot be kell készíteni a kórházi csomagba, ugyanis a kórházban a szülés előtt kell leadni. Ha nincs apasági nyilatkozat az anyukánál, akkor automatikusan az anya vezetéknevét kapja. 

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Vezető képünk illusztráció. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában