Dunaújváros

2022.05.10. 07:00

Oszlopos kérdőjelek a városban

Az áprilisi országgyűlési választások előtt, a kampány hajrájában több – másfél méter körüli – fémoszlop is „kinőtt” a földből a városban, közlekedési szempontból frekventált helyeken: belterületi körforgók mentén, forgalmas kereszteződések mentén, a Tescóhoz vezető leágazással szemben az út mellett, de az Interspar parkoló behajtójával szemben is például.

Brousil Cs. – Várkonyi Zs.

A Dózsa György úti körforgalom mellé is kikerültek a szóban forgó oszlopok még a választás előtt Fotó: DH

A témában, mivel mindez közterületen történt, április 13-án közérdekű adatigényléssel fordultunk Dunaújváros MJV jegyzőjéhez: „Ki és milyen hatáskörben adott engedélyt a város számos pontján – a Dózsa György úti körforgalom körül több ponton, a belvárosi „városházi” körforgalom külső részén több ponton, az Aranyvölgyi úton a Tesco áruházhoz vezető bekötőúttal szemben a vízelvezető árok és az úttest között több ponton – elhelyezett fémoszlopok elhelyezésére?” 
Megkeresésünk a jegyző szerint nem értékelhető közérdekű adatigénylésként, de azt írta, hogy a jelzett ügyben az eljárás Dunaújváros MJV Polgármesteri Hivatalánál folyamatban van. Ezt követően az általános közigazgatási rendtartásról szóló – az elektronikus levélben hivatkozott – törvényben foglaltak szerint tájékoztatnak majd. 
A közterületen elhelyezett fémoszlopok ügyében, amire rákérdeztünk tehát, eljárás van folyamatban, ami a – a jegyzői levél szerint – nem köz­érdekű. Talán semmi jelentősége nem lenne ennek a dolognak, ha két apró mozzanat nem történik meg. 

A városházi körforgalomhoz is kitették azokat

Az oszlopok tulajdonosa? 

Teltek-múltak a napok a kampányban, a város élte az életét, ezek az oszlopok pedig a közterületeken, döntően a fentebb jelzett helyeken elszaporodtak. Talán fel sem tűnt senkinek, esetleg a túlbuzgóknak, mondván, hogy na, mi készül itt már megint? Aztán a semmiből egyszer csak jött egy poszt a közösségi média egyik csoportjában „Varga DS Richárd” neve alatt, miszerint a szóban forgó oszlopok a „saját oszlopai”. Ő annak a cégnek a vezetője, amely egy bizonyos közbeszerzési eljárás után elnyerte, hogy 4 évig önkormányzati médiát működtessen összesen több mint egymilliárd forintért. És neki már oszlopai is vannak a városban. Sokan gondolhatták, hogy a kampány véghajrájában ezekre a párba állított oszlopokra ellenzéki politikai üzenetek, plakátok kerülnek majd, de aztán ez szemmel láthatóan elmaradt. Szerkesztőségünk közérdekű adat­igénylés formájában azért rákérdezett a jegyzőnél, ahogy fentebb olvashatják, mégis mi ez az egész, ki adott az oszlopok kihelyezésére engedélyt, milyen hatáskörben? És vajon mennyibe kerülhetett ez, ott maradnak-e a helyükön, és ha igen, akkor miért? 
Időközben – a közérdekű adatigénylésünk beadása utáni időpontban, április 21-én – közgyűlést tartott a városi képviselő-testület, ahol a napirendi kiírásban szerepelt egy témakör: „Javaslat Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének közterületek használatáról szóló 7/2012. (I.20.) önkormányzati rendeletének módosítására” címmel. Ezt az ülés elején a tárgyalandó napirendi pontok közül levették, mondván, hogy még további egyeztetések szükségesek a témában. Ebben a napirendi pontban a következő olvasható, még ma is elérhető az önkormányzat hivatalos honlapján. Idézzük: „A közterület-használati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes a közterületet az engedélyezett időben nem a meghatározott célra, módon és feltételekkel használja. Ha az engedély ezen okokból került visszavonásra, akkor az engedélyes a visszavonást követő időszakra már megfizetett díját visszakapja.” Ez igencsak érdekes megfogalmazás. Hogy az oszlopok kihelyezésének és engedélyezésének, valamint a közterületi rendelet módosításának szándéka összefügg-e, döntsék el önök, kedves olvasók! 

A Tescóhoz vezető lehajtóval szemben és oldalt is Fotó: DH

Kinek a hatásköre lesz? 

Mindamellett a levett közgyűlési napirend dokumentuma tartalmaz egy olyan módosítást a 2012-es önkormányzati rendelethez képest, amely a polgármester hatáskörébe utalja vissza a közterület-használati engedélyek kiadását. A módosítandó 2012-es rendelet még megkülönböztetett reklámcélú használatot, amelyet a DVG Zrt. készített elő és adott ki. Ha marad a módosítás, amit már a legutóbbi rendes közgyűlésre megírtak, akkor ez a megkülönböztetés megszűnik, és egységesen a polgármester ad majd engedélyt az összes – közte a reklámcélú – közterület-használati kérelemre. 
Ahogy fentebb írtuk, időközben befutott a közérdekű adatigénylésre adott jegyzői válasz is a szerkesztőségünkbe. Ebben, mint olvashatták, az áll, hogy a jelzett ügyben a polgármesteri hivatalnál eljárás van folyamatban, amelynek kimeneteléről majd tájékoztatják szerkesztőségünket az eljárás lefolytatását követően. Kíváncsian várjuk ezt a tájékoztatást, ahogyan azt is, hogy mikor kerül újra napirendre ez a téma a közgyűlésen. Milyen indoklás, módosítás lesz a javaslat szövegében, és végül milyen tartalmú határozatot fogadnak majd el a képviselők ebben a témában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában