A jogász válaszol

2022.04.02. 14:01

A pénzügyi lízing fogalma és fajtái

A lízing egyik legelterjedtebb formája a pénzügyi lízing. Pénzügyi lízing esetén egyfajta hitelnyújtás történik, amikor a lízingbe adó, ami gyakran egy pénzintézet, a lízingbevevőt finanszírozza, annak érdekében, hogy használatot, és végül tulajdont szerezhessen a lízingtárgyon.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A pénzügyi lízingszerződés lényege, hogy a lízingbe adó a lízingtárgyat, például gépjárművet, ingatlant a saját tulajdonába megveszi, és a lízingbe vevő használatába adja meghatározott időre. A lízingbevevő köteles a dolgot átvenni és lízingdíjat fizetni. 
A lízing lényege, hogy a lízingbe adó vállalja, hogy a szóban forgó eszközt a lízingbe vevőnek átadja meghatározott időre, így alapvetően különbözik a hiteltől, amikor a bank pénzt ad, és azon vásárolunk valamit, ami rögtön a saját tulajdonukba kerül. 
A lízing és a kölcsön közötti legnagyobb különbség, hogy lízing esetén a lízingbe adó saját tulajdonába kerül a dolog, amíg kölcsön esetén a kölcsön­adó által nyújtott kölcsönösszegből a vevő saját tulajdonába veszi meg a dolgot. 
 

A pénzügyi lízingnek két fajtája létezik: a nyílt végű és a zárt végű. Zárt végű lízing esetén a szerződés határozott idejének lejártakor a lízingbe vevő automatikusan tulajdonjogot szerez a lízingtárgyon. 
A nyílt végű lehetőség, amelyben a lízingelő számolja el az értékcsökkenést, s a futam­idő végén eldöntheti, hogy a maradványérték megfizetésével tulajdonosa lesz-e az addig bérelt eszköznek. 
Mivel a lízingszerződés ideje alatt a lízingbe adó marad a lízingtárgy tulajdonosa, ezért a lízingtárgy egyben követelésének biztosítékául is szolgál. 
Ha a lízingtárgy ingatlan, akkor a lízingbe adást és a lízingbe vevő személyét az ingatlan-nyilvántartásba is be kell jegyeztetni. Ha a lízing ingó dologra vagy jogra vonatkozik, akkor a lízingbe adó ezeket az adatokat rendszerint a hitelbiztosítéki nyilvántartásba köteles bejegyeztetni. 

Dr. Unger Zsolt


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában