Akkor is tüzelek, ha nem lehet!

2022.03.13. 15:00

Kerti tűzhöz riasztották a tűzoltókat Mezőfalván

Akkor is tüzelek, ha nem lehet! Az országos tűzgyújtási tilalom sem zavarta a tulajdonost, aki csak rendőri felszólításra volt hajlandó eloltani az égő kerti és a lakókörnyezeti hulladékot. Büntetés lesz a vége!

Horváth László

Hatalmas füst okozott riadalmat vasárnap délelőtt Mezőfalván a Kossuth Lajos utcában. Az egyik lakó az országos tűzgyújtási tilalom ellenére – ami egyben felülírja a helyi tűzgyújtási rendeletet – nagy tüzet rakott hulladékból, írja a mezohir.info. Az sem zavarta, hogy a környező lakók megfulladnak a füstben. Az esethez a mezőfalvi önkénteseket és a dunaújvárosi hivatásosokat riasztották, akik már egy másik, közeli avartűztől érkeztek a helyszínre. 

Fotók: Horváth László

A lakó a tűzoltók megjelenésére és kérésére sem volt hajlandó abbahagyni a tüzelést. Tevékenységének folytatását különböző magyarázatokkal indokolta. A kiérkezett dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vezetője rendőri segítséget kért. Az ingatlantulajdonos ezután csak az erőteljes rendőri felszólításra volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal és megkezdeni a tűz oltását. Az eset kapcsán a helyszínen lévő mezőfalvi önkéntes tűzoltót, mezőfalvi önkormányzati képviselőt kérdeztük.

Balogh Bence és Pethes Bálint mezőfalvi önkéntes tűzoltó talán jobb időtöltést is el tudna képzelni vasárnap dél tájékán   

- Egyre több az illegális tüzelés Mezőfalván. Sokan nem tudják, vagy nem is akarják értelmezni a szabályokat. Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek?

- Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy ebben az évben a mostanival már a tizennyolcadik beavatkozási esetnél tart szervezetünk. Ebből tizenkettő volt illegális tűzgyújtás, vagy gyújtogatás. Ami nagyon szomorú, hogy ez kinn, a határban is nagyon terjed. Most is ki kellett mennünk a Telefonos út közepére, ahol szinte szisztematikusan fel van gyújtva az egész. Ugyanaz van, mint tavaly. Valakik a szemétproblémát úgy oldják meg, hogy mennek és sorra gyújtanak alá az illegális hulladékkupacoknak. Ebben a száraz időben ez sajnos azzal jár, hogy húsz-harminc méteren keresztül ég az aljnövényzet. Legutóbb a tegnapi nap folyamán közel száz métert oltottunk el. A természetkárosító hatása mellett a lakókörnyezetben is komoly károkat okozhat ebben a szárazságban, ha nem tartjuk be a tűzgyújtási szabályokat. Arról nem is beszélve, mennyi költséget okoz a tűzoltóság fenntartásában, főleg a mostani hatszáz forintos üzemanyagot tekintve. A jelen esetnél pedig még a rendőrség is lett küldve, mivel az illető nem működött együtt a tűzoltókkal. A konkrét esetben büntetés lesz a tevékenység vége.

 

A történetnek végül az országos tűzgyújtási tilalomnak megfelelően lett vége. A határozott rendőri felszólítás után az ingatlantulajdonos megkezdte az oltást. Az üggyel kapcsolatban tovább hatósági intézkedések várhatóak.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában