Teendők a kertben

2022.03.08. 17:00

Enyhe tél után kötelező a lemosó permetezés

Agárdy Csaba

20201118 Szeged Ideje van az őszi lemosó permetezésnek. Képen: Gyümölcsfa permetezés a Pápai utcában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

A kiskertekben a tavaszi munkálatok kimondottan fontos állomása a lemosó permetezés. Az idén különösen fontos, mivel az enyhe telet a kártevők átvészelik, most kell tőlük „megszabadulni”. A lemosó permetezést azonban minden esetben meg kell előznie pár igen fontos műveletnek. A bokraink és fáink törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal – például kéregkaparóval – gondosan átdörzsöljük. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak el előlünk, és nem szaporodhatnak tovább. Ezt követően már csupán a metszést, a száraz ágak, gallyak, az ősszel ott maradt gyümölcsmaradványok eltávolítását és a sebkezelési műveleteket szoktuk elvégezni. A levágott ágakat pedig össze kell gyűjteni és elégetni, mert ha ezt nem tesszük meg, a fertőzésveszély fennmarad. 

Muszáj védekezni az áttelelt kártevők ellen Fotó: MW-archív

A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. 

A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nemcsak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, amely az atkák ellen gyérítő hatással is rendelkezik. Ha többféle károsító van jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazzunk (például Vega­solt, a magamfajta lustának tökéletes megoldás) a megfelelő védelem érdekében. A permetezést csak száraz, szélcsendes időben végezzük. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lémennyiséggel kell végezni, amolyan áztatásszerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső felületét. 

(Forrás: agrarszektor.hu) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában