Ma, február 14-én a szerelmesek napját ünnepeljük az egész világon

2022.02.14. 07:00

Valentin-nap: a magyar valóság része, nem is előzmény nélkül

Ránk virradt február 14-e, ami az egész világon a szerelmesek napja. Lehet róla a legkülönfélébbeket gondolni, de a Valentin-nap ma már a magyar valóság is, és nem is annyira gyökér nélküli, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Török Tímea

Az ajándékboltok kínálatában a romantikus termékek dominálnak

Fotó: LI

Dunaújváros - Sokan ugyan gúnyosan legyintenek, hogy ez csupán kereskedelmi megfontolásból gyártott ünnepnap, de valójában egy ókori ünnepre vezethetők vissza. 

Ugyanis az ókori Rómában a február 14. körüli napokban tartották Lupercalia (vagy Februa) elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. 

Sokakat hallani tamáskodni a Valentin-nappal kapcsolatban, hiszen a mi naptárunk szerint ez valójában Szent Bálint napja. Pedig abszolút felesleges azon vitatkozni, melyiket ünnepeljük, hiszen a két ünnep ugyanaz: Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője. Csupán arról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin-nap elnevezés vált divatosabbá. 

Az ajándékboltok kínálatában a romantikus termékek dominálnak 

Magyarországon számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik Bálint naphoz. A legtöbb a termékenységgel függött össze. Kotlóst ültettek például, hogy sok tojás legyen; vagy fát, ami ekkor biztosan megeredt. Bár kétségtelen, hogy a népi kultúránk nem ismer olyat, hogy „szerelmesek napja”, megvolt viszont az eljegyzések, lakodalmak időszaka, jellemzően éppen a februári, változó hosszúságú farsang ideje. 

A paraszti társadalom életét a szigorú egyházi ünnepek és a még szigorúbb munka szorította keretek közé, a fennmaradó „szabadidő” beosztásánál pedig a praktikum vezette eleinket. Egyedül a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó egy-két hónap, illetve a szürettől adventig tartó hetek adtak lehetőséget az élet ünneplésére, öncélú mulatságokra úgy, hogy az egyház törvényeit sem hágták át – a néprajzkutatók szerint. 

Városunkban több rendezvény témája a romantikus ünnep. Az MMK-ban már az elmúlt hétvége is a szeretet jegyében zajlott. Jótékonysági árverésen, szeretetbonbon készítésen, majd vasárnap a Szerelem hálójában elnevezésű szabadulójátékban vehettek részt az érdeklődők. Hétfőtől egészen péntekig a közművelődési intézmény bejáratát egy óriás szív, a szeretet szív fogja ismét díszíteni, dísz­letet teremtve a szerelmes szelfik készítéséhez. 

Ma romantikázhatnak a színházbarátok is a Bartókban. Február 14-én a második színházjegy árának a felét a színház állja a Dollárpapa című előadásra. A moziban is különleges ajánlattal készülnek a szerelmespárok napjára. 

A helyi éttermek is különleges menüvel készülnek a szerelmesek ünnepére. A cukrászdákban szív alakú édességek várják az édesszájúakat, az ajándék- és virágboltok kínálatában is az ünnepi ajándékoknak szánt romantikus termékek dominálnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában