Mozgalmas és eredményes évet zárhattak

2022.02.01. 20:00

Része az életüknek a karitatív segítségnyújtó tevékenység is

Mezőfalva - Ha baj van, őket hívjuk. Ha rendezvények vannak, szintén aktív résztvevői az eseményeknek. Sőt, maguk is számos program ötletgazdái, szervezői. Nem áll tőlük messze a karitatív, segítségnyújtó tevékenység sem, legyen emberről vagy éppen egy pici állatról szó. Mezőfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesülete évszázados múltra tekinthet vissza, amelynek méltó utódja a jelenlegi civil szervezet. A 2021-es évet Kaltenecker Miklós, az önkéntesek vezetője foglalta össze.

Horváth László

A mezőfalvi önkéntes tűzoltókra mindig számíthatunk. Sudár Mihály és Fribák Mihály az új, hidraulikus feszítőknél Fotók: a szerző

– A Mezőfalva Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesület évszázados múltra tekinthet vissza. Az 1909. június 29-én kelt alapszabálya szerint már szervezetten működött. A múlt század ´70-es, ´80-as éveiben élénk közösségi élet szerveződött az egyesület köré. A kor viszonyaihoz képest komoly felszereléssel, szertárral, tanácsi és MGTSZ-támogatással rendelkezett. A rendszerváltás után az egyesület szétesett, szertára az önkormányzat tulajdonába került, eszközei elkallódtak. 2007-ben először az adminisztratív oldalt rendeztük, majd a tagtoborzás után újraéledt az egyesület. Sok nehézség, meggondolt költségvetés és kitartó munka után elértük, hogy Mezőfalván egy olyan önkéntes tűzoltó egyesület működik, amire a hivatásos tűzoltóság is számít, és elismeri a munkánkat. Ennek az elismerésnek köszönhetjük, hogy a katasztrófavédelemtől leselejtezett, de jó állapotú Steyr és Skoda Octavia szerekkel rendelkezünk – mondta Kaltenecker Miklós. Hozzátette: 

Ahol tudnak, segítenek. A szőlőhegyi buszmegállót újjáépítették

– 2021-ben 36 vonulásunk volt, ez 120 óra önkéntes munkaórát jelentett. A kár­esetek főleg közlekedési balesetek, parlagtüzek, illegális szemétlerakók tüzei, illetve magánszemélyek szabálytalan égetései (szemét, kábel) álltak. A káreseteken kívül egyesületünk több rendezvényt is biztosított, egyebek közt a NAK Szántóföldi Napok és Agrár­gépshow-t, a dunaújvárosi tűzijátékot. 

– Kiemelném az egyesület állatbarát, állatmentő tevékenységét, amiben Pethes Bálint tagunk vállalt kiemelkedő szerepet. A környéken talált sérült, mentendő kuvikok, vércsék, egyéb sérült madarak, denevérek az ő segítségével hamarosan a Budapest Zoo szakembereinek a kezei közé kerültek. Ez a tevékenység majdnem 2000 km megtett út (saját költségen) és rengeteg önkéntes munkaórát jelentett. Ennek a tevékenységnek köszönhetően a Budapest Zoo-val szoros kapcsolat jött létre. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy vidéki kis település önkéntesei biztosították Budapesten az állatkertek éjszakáját, az állatkert halloween-estjét és külön „tűzoltó simogatóként” szerepeltünk a rendezvény programjában – folytatta: Kiemelte: – Egyesületünk tagjainak a működési körünkön kívül nagyon fontos a hagyományőrzés és a nehéz helyzetben élők segítése. Így már több éve, a művelődési ház által szervezett Mikulás-járaton Takler István tagunk a Mikulás. Az egyesület a nehezebb körülmények közt élő családoknak karácsonykor ajándékcsomagokat vitt, amiben kicsik és nagyok is örömüket lelhették. Működésünket a tagdíjon kívül az OKF pályázat, a Mezőfalvai Önkormányzat, a rendezvénybiztosítások és az adó 1 százalékok adják, ez utóbbit ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek! 

A tűzeseteknél és a baleseteknél elsőként érkeznek a helyszínre

– Fejlesztéseinkben már előre készülünk az M8 autópálya megépülése után várható megnövekedő műszaki mentési feladatokra. OKF támogatással egy 16 tonnás csörlő került a Steyr szer elejére. 2021-ben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében nyert pályázaton pedig sikerült egy feszítő-vágó eszközt vásárolnunk 2 millió forint értékben. Ez az eszköz a balesetek esetén a roncsba szorult sérültek mentésében jelent hatalmas segítséget. 2021 végére az önkormányzattal sikerült – több éves érdekegyeztetés után – a régi tűzoltó szertárról megegyezni. Az egyesület 10 évre haszonbérletbe kapja az épületet, amit elődeink erre a célra építettek. A modernizálás megkezdődött. Új elektromos garázskaput, megfelelő teherbírású aljzatbetont kapott a garázs. Most a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap 2022-es pályázatán az épület korszerűsítésére pályázunk. Reméljük, egy év múlva ismét az egyesület jelentős előrelépéseiről, kevés káresetről és jelentős civil életről számolhatunk be – zárta gondolatait a mezőfalvi önkéntes tűzoltók vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában