Tudnivalók

2022.01.31. 11:00

Február 15-ig lehet jelentkezni az érettségire

Molnár Emese

Nemcsak a felsőfokú felvételi eljárás jelentkezési határideje február 15-e. Ekkor lehet jelentkezni érettségi vizsgákra is. Mint azt a Fejér Megyei Kormányhivatal az erről szóló tájékoztatójában részletezi, a tavaszi érettségi vizsgaidőszakában a kormányhivatal azon vizsgázók részére szervez érettségi vizsgát, akik középiskolai tanulói jogviszonnyal már nem rendelkeznek, illetve az érettségi bizonyítvány megszerzését követően olyan középiskolai intézményben tanulnak, amely intézmény nem szervez érettségi vizsgát. Azok a vizsgázók, akik nem rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, és középiskolával vagy szakképző intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak, kizárólag abban a középiskolában, szakképző intézményben jelentkezhetnek érettségi vizsgára, amellyel a tanulói jogviszonyuk fennáll. A tanulói jogviszonnyal nem rendelkező vizsgázó e-papír szolgáltatással (ügyfélkapun keresztül), postai úton tértivevényes küldeményben, vagy személyesen a kormányhivatalokban tud jelentkezni érettségi vizsgára február 15-ig. Személyes jelentkezésre az érettségi vizsgát szervező köznevelési intézményekben is van mód, azonban a tanulói/felnőttképzési jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezését az intézmények nem kötelesek fogadni. 

A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján, itt találhatók az érettségi vizsgatárgyak nyilvános anyagai, a vizsgakövetelmények, a vizsgaleírások és a vizsgákra való jelentkezési lap is. 

A vizsgázónak (vizsgatárgyanként) a középszintű érettségi vizsgáért 30 ezer forintot, az emelt szintű érettségi vizsgáért 50 ezer forintot kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára. A térítésmentes vizsga jelentkezési feltételeiről az Oktatási Hivatal honlapján van tájékoztató. A vizsgadíj befizetése történhet csekken, valamint átutalással. A befizetést követően a tértivevényt eredetiben kérik csatolni a jelentkezési laphoz. Amennyiben lehetősége van a helyszínen mobil applikáción keresztül banki átutalást kezdeményezni, valamint a banki bizonylatot e-mail-ben megküldeni, ebben a formában is teljesíthető a befizetés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában