Nem várt meglepetés

2022.01.08. 12:00

Beleszól az időjárás, megzavart téli álom

Szilveszter óta szinte egész héten tavaszi meleg volt. Bár ma már egyértelmű, hogy újra lehűlt a levegő, a hétvégével kapcsolatban pedig súlyos mínuszokról szólnak az időjárás-előrejelzések. De sok helyen kibújt a hóvirág, néhol az ibolya is, és a téli álmot alvó állatok közül is találkozhattunk néhánnyal. Mit tegyünk, ha sünökkel és denevérekkel futunk össze?

Török Tímea

Kedveskedhetünk a süniknek nedves macskaeledellel, rovareleséggel, gyümölcsökkel, tojással, hallal, almával Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - Az enyhe időjárásnak köszönhetően találkozhatunk mindkét faj képviselőivel, hívják fel a figyelmet a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány munkatársai. 

Mint írják, ha sün kerül a látóterünkbe és láthatólag is kicsinek ítéljük meg, ha van lehetőségünk, érdemes egy méréssel meggyőződni a súlyáról. Ha bőven 500 gramm alatt van, akkor szorul szakértő mentésre. 

A sünök sok más állathoz hasonlóan biztonságosnak vélt rejtekhelyekre bújnak. A hibernáció létszükséglet számukra, hiszen télen nem találnának kellő mennyiségű táplálékot. A hosszú álom időszaka előtt a sünök legfontosabb teendője, hogy elegendő táplálékot vegyenek magukhoz ahhoz, hogy gond nélkül átvészeljék az ínséges időszakot. Ebben segíthetjük is őket akár nagyvárosokban, akár vidéken élünk. 

Ha megfelelő a súlya a süninek, akkor csak elég, ha megkínáljuk nedves macskaeledellel, rovareleséggel és gyümölcsökkel, és tojást, halat, túrót, még sajtot is adhatunk nekik. De vigyázat, a sün laktózérzékeny, ezért tejet semmiképpen ne adjunk neki, hiszen az úgy megterheli az emésztőrendszerét, hogy legrosszabb esetben bele is pusztulhat. Azonban gondoskodásunk eredményeként, amikor ismét csökken a hőmérséklet, jó kondiban tudnak újra visszahibernálni. 

Ha nem égettük el az avart, ezután se tegyük, lehetőleg tavaszig

Ha az udvarunk végében gondosan összegereblyéztük a fák lehullott leveleit, akkor azt most már semmiképpen ne bolygassuk, pláne ne égessük el! Nagy eséllyel azt a kupacot már kibérelte egy sün magának, hogy ott töltse el a következő hónapokat, mély álomba merülve. 

Az avarégetés ilyenkor már azért is veszélyes, mert a bevackolt sün nem tud időben kimenekülni a lángok közül, helyette az egyetlen védekezési stratégiáját veti be, összegömbölyödik, és így bennég az avartűzben. 

Sünbarátként ha bizonytalan mozgású, dülöngélve járó sünit látunk, akkor egy kihűlés közelében járó sünivel találkoztunk, és segíteni kell rajta: tegyük egy időre egy dobozba, és rakjunk mellé egy rongyba tekert, meleg vízzel töltött ásványvizes palackot, hadd tudjon melegedni. 

Ha denevérrel hoz össze minket a sors, az első dolgunk, hogy megnézzük, egészséges-e. Természetesen ezt az elszánt állatbarátoknak is csakis kesztyű viselése mellett ajánljuk. Ha sérülést látunk rajta, keressünk fel szakembert. 

A melegebb napokon ezek is felébrednek, illetve van egy-két olyan denevérfaj, amely még a hidegben is mozog néha, felkel táplálkozni. Ezért, ha mindent rendben találunk, elég csak felhelyezni egy fára vagy magasabb helyre, ahonnan sötétedéskor útnak indulhatnak. Nyugodtak lehetünk, nem esnek le alvás közben a fejjel lefelé lógó denevérek. Erre a denevérek lábának szerkezete ad magyarázatot. Ugyanis olyan speciális inakat tartalmaz, amelyek a terhelés hatására automatikusan összezárják az ujjakat, és lehetővé teszik, hogy a denevérek izommunka nélkül lógjanak. 

Denevérekkel is összefuthatunk Fotó: SP/Kelet-Magyarország

Nagyon fontos, hogy a telelőhely klímája kiegyenlített legyen. Ebből a legideálisabbak például barlangok. Fontos a denevérek szempontjából, hogy ne legyen szélsőségesen hideg vagy meleg. Ez utóbbi esetben nem tudnak mélyen hibernálni, és több energiát veszítenek, amit nem tudnak pótolni. Így nagyobb kockázattal pusztulhatnak el a tél során. Erre az úgynevezett tipikusan nagyvárosokban előforduló „panel denevérek” jelensége a példa. A fűtött épületekben felszínes a hibernáció, ezért lehet még télen is hallani a cirregésüket a lakótelepeken. A magyar városokban több tízezer denevér él. 

A téli álomból felébredt bőr­egereket a leglehetetlenebb helyeken éri újra az álom: virágágyásokban, utcasarkon szundítanak el. 

Ezek az állatok azután sok esetben erősen legyengülve kerülnek emberkézre. Ha télen felriadnak az állatok, akkor az végzetes is lehet, mivel felélhetik a hideg télre eltartalékolt zsírfelesleget. 

A legfrissebb előrejelzések szerint a hét végétől ismét hidegebb napok elé nézünk. Éjszakánként akár –10 fok is előfordulhat. A reggeli fagyok után délutánonként is csak –3 és +3 fok várható. Megint itt a tél. 

Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. Ezért tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, de büntetőjogi felelősség is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában