Kisapostag

2021.12.10. 20:00

Hamarosan napelem segíti az óvoda áramtermelését

Napelemes pályázaton nyert a kisapostagi Mosolykert óvoda. A cég képviselői december 6-án meglátogatták az óvodát, de sajnos a járványhelyzet miatt a picikkel nem tudtak találkozni. Ennek kapcsán beszéltünk az ST Solar kiemelt munkatársával, Baji Krisztiánnéval.

Kállai Félix

Timár Milán, az ST Solar értékesítési vezetője és Kenyérné Lendvay Katalin óvodapedagógus az ünnepélyes átadón Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

– Nem érkeztek üres kézzel Kisapostagra. Mekkora értéket képvisel az óvoda által megnyert napelemrendszer? 

– A pályázati felhívásban egy 5 kWp teljesítményű rendszert ajánlottunk fel nyereménynek, amihez a fogyasztáshoz igazított invertert ígértünk, ez számokban kifejezve több mint kétmillió forintos nyereményt jelent az intézménynek. 

– Milyen előnyökkel jár ez a Mosolykertnek? 

– A napelemes rendszerrel az óvoda áramszámlájának a csökkentését érjük el. A napelemes rendszer termelése független a szolgáltatói áraktól, későbbi bővítés esetén ezt gyakorlatilag nullára lehet redukálni. Közel 30 évig ezt a teljesítményt egy minőségi rendszer tartja is. Mindazonáltal, ami miatt ez a pályázat is megszületett, az a környezeti hatása, ami nulla. Így a környezetünket is óvhatjuk, ami cégünk egyik legfontosabb célkitűzése. 

– A kiírt napelempályázatot hogyan értékelik üzleti szempontból? Megéri ilyen módon támogatni az óvodákat, iskolákat? 

– Üzleti szempontból nyilván marketingértéke van egy ilyen megmozdulásnak (zárójelben megjegyzem több mint 8900 embert mozgatott meg a közösségi oldalon a ­felhívás), álszentség lenne az ellen­kezőjét állítani, de a mai ­piacon igenis felelősséget kell vállalni bizonyos társadalmi kérdésekben. A környezetünk védelme és a globális felmelegedés elleni harcba be kell szállnia mindenkinek. A cég megalakulásakor eldöntöttük Szabó László és Kovács Zoltán ügyvezetőkkel, hogy mi mindenképpen ezen a vonalon szeretnénk elindulni, s későbbi fejlődésünk során is részt vállalni ebből a felelősségből. 

– A napelem rendkívül népszerű mostanában. Milyen lehetősége van egy családnak, ha ilyet szeretne? 

– A lehetőségek tárháza sajnos nem végtelen, jelenleg fut egy százszázalékos vissza nem térítendő pályázat, ami segíti a családokat. Illetve van még lehetőség az Otthonfelújítási program keretén belül is támogatást igényelni, ebben az esetben 50 százalékos az intenzitása a pályázatnak, fél áron van. Ez azonban előfinanszírozott konstrukció. Ha valakinek ezek nem megfelelőek, érdemes követni Facebook-oldalunkat, mert hamarosan erre is tudunk majd megoldást kínálni. Illetve nyilván van az önerős megoldás, amit nagyon sokan választanak, mert így nincs megkötve a kezük a pályázati korlátok miatt. Mindegyik finanszírozási formának megvan az előnye és a hátránya is. Ezért egyeztetünk többször a kedves ügyfelekkel, hogy személyre szabott legyen a rendszer. Nem tudunk sablonban gondolkodni. Minden háztartás egyedi, ahogy a benne lakók is. 

– Terveznek még indítani hasonló pályázatot? 

– Egyértelműen igen. Már a kidolgozás folyamatában vagyunk, március derekán lehet számítani az újabb kiírásra részünkről. Hagyományteremtő céllal kívánjuk e tevékenységünket folytatni. Sőt, tervezzük az intézményeket oktatással is segíteni, hogy a megújuló energiák játékos megismertetése és a globális felmelegedés elleni tartós tevékenységre való nevelés elősegítése ne csak egy szépen hangzó cím legyen. Szeretnénk ezt a lehető legnagyobb tartalommal megtölteni. Sőt, attól sem zárkózunk el, hogy más cégek is csatlakozzanak a kezdeményezéshez, akkor akár kaphatna több pályázó is nyereményként rendszert. Nyilván ezek víziók, távolabbi tervek, hiszen még nagyon hosszú út áll előttünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában