Waldorfos tervek

2021.12.11. 20:00

Gimnáziumi képzést is indítanának két év múlva

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Pentelei Waldorf Iskola. A 2023/24-es tanévtől kezdve gimnáziumi képzésben is tanulhatnak a diákok, a részletekről Jónás Zsuzsannával, franciatanárral, az iskola alapítójával beszélgettünk.

Varga Zsófia

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – A gimnázi­umalapítás ötletét a szülők kezdeményezték, nem csak azok, akiknek hetedikes gyermekeik vannak, az alsóbb osztályokból is csatlakoztak hozzájuk. A gyermekek így végigjárhatják az intézményben a 12 évfolyamot, mivel ez egy tizenkét évfolyamos egységes iskolarendszer, amit Rudolf Steiner megálmodott és megvalósított 100 évvel ezelőtt – tudtuk meg Jónás Zsuzsannától, aki azzal folytatta, hogy: – A gimnázium ötletét a jelenleg nyolc­osztályos iskola tanítói, tanárai is támogatják. Így most a gimnázium esetében is a szülők kezdeményezésére indul el a folyamat, hiszen az ő gyermekeikről van szó, az nem szerencsés, ha egy tanári csoport kezdeményezi ezt. Terveink szerint a 2023/24-es tanévben indulna az első gimnáziumi osztály. 

 

A gimnázium indításával kapcsolatos elképzelésekről tájékoztatták a dunaújvárosi érdeklődőket szerdán Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A feltételekről szólva Jónás Zsuzsanna elmondta: 

– Az első évben talán nem, de a későbbiekben szükség lesz egy új épületre, lépcsőzetesen haladnak majd, minden évben egy újabb osztály megy majd gimnáziumba, így öt év alatt fog felépülni a teljes gimnázium. Ehhez már bővíteni kell, és ehhez a jelenlegi épület már nem elég. 

 

A Waldorf részéről Brassay Brigitta mondta el a tapasztalatait

A nyolcadikos gyerekek tovább tudnak majd lépni, maradnak az iskolában, ugyanaz a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány lesz a fenntartó. A lehetőség nyitott lesz más gyermekek számára is, hogy itt kezdjék meg a gimnáziumi tanulmányaikat, akár másik Waldorf-iskolából érkeznek, akár más állami iskolából. A képzés négy plusz egy éves, ami azt jelenti, hogy négy évig más tanterv szerint haladnak, a negyedik év végére még nem állnak készen az érettségire, mert a tanmenet szerinti művészeti és egyéb tantárgyak rovására menne a felkészülés. Erre van a plusz egy év, amikor csak az érettségi tantárgyakat tanulják, és az állami követelményeknek megfelelően készülnek fel az érettségire. A Waldorf-iskolákból ugyanúgy mennek tovább felsőoktatásba, és jó eredménnyel jutnak be egyetemre, ahol megállják a helyüket a diákok. Minden évfolyamon egy osztály indul majd, az osztálylétszám 25 fő lesz majd. További előadásokat is fognak tartani a témában, várják az érdeklődő szülőket és a pedagógusokat is, akik szívesen tanítanának az iskolában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában