ünnepi készülődés

2021.11.26. 14:00

Vasárnap fellobbannak az adventi ünnep fényei

A járványügyi helyzetre tekintettel több településen elmarad a közös gyertyagyújtás advent első vasárnapján. Néhol még hezitálnak, másutt pedig a körülményekhez igazítják a programokat, az első hétvégét még megtartják az aktuális szabályok betartása mellett, a többit pedig majd meglátják, mit hoz az élet.

Balogh Tamás, Horváth László

Baracson november 28-án lobban fel advent első fénye a faluház előtti parkban. December 5-én, vasárnap délelőtt a gyerekeket várja a Mikulás a faluházban.

Dunaföldváron a Vár udvarán rendezik az adventi ünnepi, közösségi délutánokat. Az első alkalom november 28-án, vasárnap 15 és 18 óra között lesz. Karácsonyi vásár, játszóház, ünnepi műsor várja az odaérkezőket. A vendéglátás dolga ez alkalommal a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesület tagjaié, akik a helyi máltásokkal karöltve várnak mindenkit – a máltások zsíros kenyeret, a kertbarátok forralt bort és teát kínálnak. A gyermekeket 15-től 17 óráig fogadja a Levendula Művészeti Iskola által működtetett játszóház. 17 órakor kerül sor az ünnepi gyertyagyújtásra, amikor Selmeczi Géza evangélikus lelkész mond áldást. Ezek után következik az óvó nénik és a Beszédes József Általános Iskola diákjainak műsora. Őket Szekeres Adrien követi a színpadon. Záró akkordként a látványos, szívet melengető programot fényfestéssel teszik majd teljessé.

Kisapostagon önkormányzati szervezésű adventi gyertyagyújtás nem lesz. A Schalbert Alapítvány tagjai azonban a héten elkészítik az adventi koszorút. A civil közösség az első ünnepi gyertyagyújtást – az aktuális járványhelyzet figyelembevételével – november 28-án 16 órától a szervezet faháza előtt tartja.

A mezőfalvi civil szervezetek képviselői közösen gyújtották meg az adventi koszorú gyertyáját a korábbi években is Fotó: Horváth László

Mezőfalván november 28-án, vasárnap a Piac téren 15.30-órakor gyújtják meg az első gyertyát. A programban adventi koszorúk szentelése, civil szervezetek műsorai szerepelnek. Fellép a Nagycsaládosok Egyesülete, a Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Csoportja, Motorosok és Hagyományőrzők Klubja. A korábban megszokott vendéglátás azonban elmarad, hogy ezeknél a sátraknál ne csoportosuljanak az emberek.

Nagykarácsonyban vasárnaponként a templomba és az azt körülölelő templomkertbe várják az ünnepi hangulatra vágyókat. A rendezvényeken az aktuális járványügyi rendelkezések lesznek érvényben. A résztvevőknek kötelező a maszk használata. A november 28-ai program az ünnepi szentmisével kezdődik 11.30-kor. Ezután következik a felújított betlehem megáldása, ahol Scheier Zsolt polgármester mond beszédet. Az esemény a Koncz Trió karácsonyi énekműsorával folytatódik, majd az ünnepi gyertyagyújtással zárul.

Nagyvenyimen november 27-én, holnap, 10 órától az óvónők vezetésével készül a település adventi koszorúja a művelődési ház parkjában. 12 órától a piac átadása, kirakodóvásár, az Adventelő Malacságok programban disznótoros-kóstoló, vidám zenés programok várják az érdeklődőket. 28-án, vasárnap, 16 órakor közös gyertyagyújtás lesz a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár parkjában. Adventi folytatás: december 5-én 15.30-tól a Szent Cecília ének- és zenekar előadása lesz a közösségi házban. Folytatásként ugyanott 16.30-tól a Szironta együttes koncertje és 17.30-tól a Fontana Női Kar előadása hallható.

Rácalmáson betlehemavatóval szokott kezdődni régebben a közös karácsonyi készülődés időszaka advent első vasárnapján. A Covid-helyzetre tekintettel a betlehemavatót nem tartják meg, a város óvónői viszont idén is megépítik a betlehemet a Piac téren, ahova november 28-tól, vasárnaptól el­za­rándokolhatnak a családok. Az odalátogatóktól azt kérik, hogy egy színes szalagot vigyenek magukkal, azt kössék fel a betlehemre – cserébe vegyenek az oda kihelyezett szaloncukorból –, ezek a szalagok jelzik az összetartozást adventkor is. A város közösségi oldalán tegnap tették közzé, hogy a Rácalmásiak karácsonya nevű, korábban meghirdetett rendezvény elmarad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában