10 tonnányi adomány

2021.11.16. 17:30

Több száz hátrányos helyzetű családot lát el egy évig higiéniai papírtermékkel a Vajda-Papír

Több száz hátrányos helyzetű családot lát el országszerte egy évre elegendő higiéniai papírtermékkel a Vajda-Papír, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártó vállalata olyan családokat segít, amelyek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben élnek, illetve közvetlen kapcsolatban állnak a szervezettel.

duol.hu

A több mint 15 millió forint értékű 10 tonnányi adományt, amely 400 négyfős család egyévnyi higiéniai papírtermék-igényét fedezi – Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője vette át, a Szeretetszolgálat zuglói családok átmeneti otthonában, ahol 30 krízishelyzetbe került család 86 gyermekével talált menedéket. A felajánlott termékekkel – toalettpapírral, papír zsebkendővel, és háztartási papírtörlővel – a Betegápoló Irgalmasrend intézményeit, kórházait és idősotthonait is ellátják.

Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az adomány átvételekor egyebek mellett azt hangsúlyozta: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat útja nem felfelé, hanem lefelé vezet: azokhoz, akik bajban vannak, akik közül sokan nyomorognak. Ez a gyűjtés is megmutatta, hogy ezt értik az emberek. Értik és átérzik, a felebaráti szeretet az egyetlen út, a bejárat a másik emberhez. Amikor jótékonykodunk, feltámad bennünk a felebaráti szeretet.” – mondta. Arról is beszélt, hogy a „Vajda-Papírral közös akciónkban a hátrányos helyzetű családok és gyermekeik megsegítését tűztük ki célul, mert a gyermekeink jövője nagyban tőlünk függ, a felelősség vállalásától. Nagyon örülök a Vajda-Papír adománynak, és annak, hogy egyre több vállalat veszi észre, hogy nekünk működő programjaink, megoldásaink vannak, közel lépünk a bajban lévő emberhez, megosztjuk velük az életet, ami pénzben nem fejezhető ki. A hátrányos helyzetű családoknak és embereknek igazán szükségük van az „igenre„, hogy valaki azt mondja nekik, hogy ”helyed van az életemben.„ A Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza családok átmeneti otthonaiban a lakhatásukat elvesztett, krízishelyzetbe került szülők és gyermekeik kapnak segítséget ahhoz, hogy életüket újra építsék, és visszailleszkedjenek a társadalomba. Létfontosságú, hogy a társadalom tehetősebb része a visszailleszkedésben nyújtson segítséget a rászorulóknak, például egy tevékeny jótékonysági szervezeten keresztül. A jótékonyság és a magánadományozás tekintetében egyre erősödik a magyar emberek aktivitása, de még sajnos a magyar lakosság csaknem fele nem rendelkezik a személyi jövedelemadója felajánlható 1 százalékáról. Bízom benne, hogy ez az akció is arra hívja fel a figyelmet, hogy együtt erősebbek vagyunk, és együtt könnyebben tudjuk orvosolni a társadalmi problémákat”. Beszélt arról is, hogy a Szeretetszolgálat abban különbözik más karitatív szervezetektől, hogy a máltai munka alapja a jelenlét, vagyis, hogy helyben, közelről ismerik meg a rászoruló embereket, így valóban olya segítséget tudnak nyújtani számukra, amire szükségük van. Országszerte 312 intézményben, 103 önkéntes csoportban és közel száz projekthelyszínen támogatják a bajba jutott embereket. A társadalmi problémákra gyakorlatias válaszokat keresnek, példaként említette: a legszegényebb települések felzárkózását segítő programokat, kiemelve az esélyteremtő gyerekprogramokat és a Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát, valamint a Befogadás Háza Családok Átmeneti Otthonához hasonló intézményeket, amelyek az újrakezdés lehetőségét adják meg a családoknak.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója a cég fontos küldetésének nevezte a társadalmi felelősségvállalás, az adományozás népszerűsítését. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek különösen felerősítik a közös tehervállalás, a segítségnyújtás szükségességét. A szegénység nem múlik el a járvánnyal, legfeljebb sokak számára láthatatlanabb lesz – mondta, és hozzátette, hogy a Vajda-Papír ezért is választotta partneréül a rászorulókat folyamatosan támogató és őket minden időben felkaroló szeretetszolgálatot. „Közös felelősségünk egymás segítése, a Vajda-Papír adománya megosztásával az adományozási kultúra fejlődéséhez is hozzá szeretne járulni Magyarországon” – mondta. Arról is beszélt, hogy ezek a filantróp figyelmességek segítenek a közgondolkodás formálásában, célzottan fókuszálunk ezáltal az elesettekre és arra is, hogy a legkisebb segítség is óriási támogatás a rászorulóknak. Örömét fejezte ki, hogy az adományból a zuglói otthon valamennyi lakója részesül, a 30 itt élő család, 120 ember, köztük 86 gyermek.

A Vajda-Papír évek óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra és a vállalat nagyon büszke arra, hogy kampányaiba bevonja az Ooops! vásárlói közösséget és kereskedelmi partnereit is. 2020-ban a Ti mind hősök vagytok! címmel szervezett jótékonysági akció keretében több mint tizenötmillió forint értékben, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Betegápoló Irgalmasrend intézményeinek, hogy a járvány okozta helyzetben segítse a szociális és egészségügyi ellátó hálózatot. Az adomány több mint 1200 ember egy éves fogyasztását fedezte. A vállalat 2021 májusában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjait támogatta: 6000 hátrányos helyzetű gyermeket látott el egy esztendőre elegendő higiéniai papírtermékkel, és a cég a Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjai keretében a hátrányos helyzetű gyermekeknek működtetett óvodáknak, általános iskoláknak, a ”Játszva megelőzni!” Játszótér Program szociális játszóházainak és a nevelőszülői hálózatnak adományozott két kamionnyi, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szatmár utcai Befogadás Háza Zuglói Családok Átmeneti Otthonában átlagosan 80 gyermek és krízishelyzetbe került családjaik találnak menedéket. Az itt töltött maximálisan másfél év során segítséget kapnak ahhoz, hogy újra építsék életüket. A családok többsége önálló garzonlakásokban él, az intézmény szociális és mentálhigiénés munkatársai mellett családgondozó, pszichológus, fejlesztő pedagógus segíti őket az újrakezdésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában