ünnep

2021.11.05. 14:00

Nemcsak a liba kerül az asztalra, hanem az újbor is

Közeleg a Márton-nap, sok helyen egyenesen Márton-hetet tartanak. Itt az ideje az újborkóstolásnak és a libából készült ételek fogyasztásának.

Agárdy Csaba

Márton napja az egyik leggazdagabb néphagyományokkal bíró napja a magyar folklórnak. 317 körül született Szent Márton, aki már fiatalkorában is nagylelkűségéről és jóakaratáról volt híres, segítette a szegényeket, elesetteket, betegeket, az emberek ezért olyannyira szerették, hogy püspökké akarták avatni. Erre viszont egyáltalán nem vágyott, a kinevezés elől el is bújt egy libaólba, ahol azonban az állatok hangoskodásukkal lebuktatták, így Márton püspök, majd később szent lett.

November 11. más tényezők miatt is fontos, hiszen ez volt az a nap, amikor végleg befejeződtek az aratások és szüretek, a munkások megkapták a bérüket, hozzá pedig egy alaposan meghizlalt libát is, amit javallott volt azon nyomban elfogyasztani, tekintve hogy másnap már kezdődött a 40 napos böjt.

Ám nemcsak a liba került ekkor az asztalokra, hanem először lehetett megkóstolni az újbort is, amitől ha valaki becsiccsentett, az vidám évre számíthatott. A koccintáskor kortyolgatott újbort Márton-pohárnak nevezik. Márton-napon illik minél többet inni, aki pedig a menüből kihagyja a libahúst, az egész évben éhezni fog.

Szent Márton megosztja köpenyét a szegénnyel (részlet) – Louis Anselme Longa festménye

A libaevés hagyománya – legalábbis a legenda szerint – szintén visszanyúlik Márton püspökké avatásához. Miután megtalálták őt a libaólban, a szertartást követően tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig nem más volt, mint libasült és a remek bor.

Az első valóban hiteles írásos feljegyzések szerint 1171-ben egészen biztosan tartottak Márton-napi libalakomákat. November 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat.

A Márton-napi dínomdánom egyben az adventi böjt előtti utolsó nap volt. Nos, meg is tettek, vagy inkább meg is ettek és ittak mindent, hogy ne éhezzenek az elkövetkező időszakban. A liba húsából – leginkább annak hátsó feléből – a papnak is minden esztendőben küldtek, s bizony innen ered a „püspökfalat” kifejezésünk.

Forrás: funzine.hu., mindmegette.hu.

A Szent Rókus Borlovagrend is készül

Felfokozott izgalommal várják a Szent Rókus-kápolna környékén zajló hagyományos Márton-napi események folytatását a rendezők Dunaföldváron. A Szent Rókus Borlovagrend szervezésében bonyolítják le az új borok megáldását november 6-án, szombaton, délután kettőtől, amit két új lovagjuk avatási szertartása követ. Az esti felvonuláshoz lampionokat is készíthetnek, ehhez a befőttesüvegeket magukkal kell vinniük. A naphoz kapcsolódó, a hagyományos ételek legegyszerűbbikét, a libazsíros kenyeret hagymával, hozzá a forralt bort a kertbarát egyesület kínálja, amihez mindenkinek a saját bögréjét kell elvinnie. A libafuttató verseny négykor kezdődik. Az eredményhirdetést követően kezdődik a lampionos felvonulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában