II. világháborús robbanótestek

2021.11.23. 13:00

Nagyon sok bejelentést kapnak a tűzszerészek

Sokszor hallhatunk a híradásokban arról, hogy bombát, gránátot, régi lőszert találtak építkezés közben az országban. Szűkebb pátriánkban a hét végén mágneshorgászok pecáztak ki a Dunából régi bombákat.

Brousil Csaba

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályát, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk. 2021. november 20-án 13 óra 15 perckor bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy Dunaújvárosban, az Alsó sétányon lévő kempingnél – az alacsony vízállásból eredően – lövedéket találtak. A nap folyamán a Magyar Honvédség tűzszerészei a helyszínen fellelt két lövedék elszállításáról gondoskodtak. Az eset kapcsán senki nem sérült meg. Tehát a tűzszerészeknek nem kellett a helyszínen hatástalanítani a bombákat, el tudták szállítani azokat.

A Dunában horogra akadt robbanótestek Fotó: Facebook

Egy héttel ezelőtt Fejér megyében, jelesül Seregélyesen találtak egy 100 kilogrammos szovjet légibombát. Ott a tűzszerészek a kiszerelt gyújtószerkezetet megsemmisítették, a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Ez csak két példa az elmúlt pár napból a közvetlen környezetünkből. Vajon mennyi „meglepetést” rejthet még a talaj és a folyók medre?

A bombariado.info.hu szakportál röviden összefoglalta a lőszermentesítés magyarországi történetét. Ebben a fejezetben azt írják, hogy szovjet, mentesítést végző alakulatok 1946. augusztus elejéig Magyarország területének közel 25 százalékát mentesítették, és megsemmisítettek közel 1 millió darab robbanótestet. Mivel a mentesítési feladatokat nagyon kezdetleges eszközökkel, például szúróbot segítségével végezték, a talajfelszín alatt csak a 20-50 cm mélységben előforduló robbanótesteket tudták felderíteni és megsemmisíteni.

Tehát a mélyebben fekvő robbanótestek még mindig „velünk élnek”, ezekről hallhatunk a hírekben, ha épp valamilyen földmunka kapcsán előkerülnek. A lőszermentesítés folyamatos végzése ellenére a mai napig évente kb. 2000-2500 bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, amelynek során sok ezer különböző II. világháborús robbanótestet kell hatástalanítani – írja a szakportál. Azt ezen a fórumon is csak hangsúlyozni tudjuk, hogy aki ilyen robbanótestet talál, semmiképpen ne bántsa, ne akarjon önjelölt tűzszerész lenni, hanem azonnal értesítse a rend­őrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában