szigorítottak a rendelkezésen

2021.11.18. 07:00

Börtön is járhat, ha a tiltás ellenére vezetünk

Idén szigorodott a rendelkezés, már bűncselekményt követ el az, aki eltiltás hatálya alatt vezet, és szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság gyorsított eljárásban.

duol.hu

20210602 Sopron Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni rendőrkapitányság közlekedés rendészeti osztály vezetője adott interjút és mutatta be nekünk hogy kell használni a vadriasztót. Igazoltatás során ajándékba adnak a sofőrnek egy vadriasztót. Képen: Horváth Péter és Nagy Csaba kérte el az iratokat, majd szondáztattak. Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

Valószínűleg tisztában lehetett a szigorítással az a 33 éves férfi is, akit szeptember 6-án délelőtt a Venyimi út és az Aranyvölgyi út kereszteződésében kívántak ellen­őrzés alá vonni a rendőrök. A sofőr elhajtott, néhány száz méter után megállt egy családi ház előtt, és befutott a hálószobába. Az ágyneműtartóban próbált elbújni az egyenruhások elől, végül őrizetbe vették. Kiderült, hogy nem volt jogosítványa, az autóra pedig nem kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

A Büntető törvénykönyvben szigorították a vezetésre vonatkozó paragrafusokat, amelyek idén május 14-től léptek életbe. Ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet, az bűncselekményt követ el, eljárás alá vonják, és a bíróság gyorsított eljárásban akár letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat. Aki pedig vezetői engedély nélkül vezet, az továbbra is szabálysértést követ el, ellenben már elzárással is büntethető. Akadt példa ezekre az elmúlt időszakban. Szeptemberben például a Dunaújvárosi Járási Ügyészség öt személlyel szemben emelt vádat eltiltás hatálya alatt elkövetett közúti járművezetés miatt Fotó: MD/MW

Szigorították a vezetésre vonatkozó paragrafusokat a Büntető törvénykönyvben, amelyek idén május 14-től léptek életbe. Németh Miklós alezredes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője vázolta, korábban az eltiltás hatálya alatti vezetés „csak” szabálysértésnek számított. Most viszont, ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet, az bűncselekményt követ el, eljárás alá vonják, és a bíróság gyorsított eljárásban akár letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat, sőt, az elkövető örökre búcsút is inthet a jogosítványának. Nyilván a fokozott ítélet a körülményektől is függ. Aki pedig vezetői engedély nélkül vezet, az továbbra is szabálysértést követ el, ellenben már elzárással is büntethető.

Precedens van bőven erre is a közelmúltból az ügyészségi közlemények alapján. Szeptemberben például a Dunaújvárosi Járási Ügyészség öt személlyel szemben emelt vádat eltiltás hatálya alatt elkövetett közúti járművezetés miatt: egy 23 éves férfi utassal a kocsijában Mezőfalván, egy 40 éves elkövető dunaújvárosi lakóhelyén, míg az 56 éves és a 27 éves vádlottak főúton közlekedtek autójukkal az eltiltás ellenére. Egy 46 éves mezőfalvi férfi lakóhelyén ült fel a segédmotor-kerékpárjára az eltiltás ellenére. A büntetlen előéletű elkövetőkkel szemben közérdekű munkavégzés vagy pénzbüntetés kiszabását indítványozták. Az egyik férfi eltiltás hatálya alatt vezetett, esetében felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott az ügyészség.

Szigorították a vezetésre vonatkozó jogszabályt, amely május 14-től lépett életbe Fotó: LP/DN

A szigorítás okát abban találhatjuk, hogy sokan vezetnek jogosítvány nélkül, illetve eltiltás hatálya alatt, és emiatt sok baleset is történik. Számtalan rendőrségi hír érkezik a megyei kapitányság kommunikációs szolgálatától arról, hogy bár 2008. május 1-je óta bevezették a zéró toleranciát, mégis ittas vezetők akadnak fenn az igazoltatások során. Ittas vezetés miatt bevonják a sofőr jogosítványát, innentől kezdve pedig már bűncselekményt követ el, ha a volán mögé ül. Erre is van példa. Egy 30 éves perkátai férfit idén júniusban 10 hónapra eltiltott a járművezetéstől a bíróság, mert nem rendelkezett vezetői engedéllyel. Ennek ellenére a férfi augusztusban városunkban autózott. Megpróbálta kivonni magát a rendőri intézkedés alól, de nem tudott elmenekülni. Ezután a Dunaújvárosi Járásbíróság első körben 9 hónap szabadságvesztést szabott ki rá, és 3 évre eltiltotta a járművezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában