fertőzés

2021.11.17. 07:00

A covidos megbetegedés már több gyermeket érint

A járványügyi helyzet miatt egyre több oktatási intézményben teszik szükségessé a maszkhasználatot. Városunkban több óvodai csoportot is bezártak ideiglenesen covidos fertőzés és közvetlen érintettség miatt.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

A közvetlen ismerősi környezetemben is láthattam, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok kisgyermek betegeskedett: láz, orrfolyás, köhögés, és mindenféle gyógymódot alkalmazva is nehezen akartak múlni a tünetek, hetek kellettek ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjenek.

Ezt a jelenséget megerősítették, amikor az helyi óvodák helyzetéről érdeklődtünk, és bizony a bölcsődéknél is volt rá precedens, hogy igazolt koronavírusos fertőzés miatt kellett otthon maradnia a kisgyermeknek.

S Szabó Olivér, Nagy Arina Zselyke, Simon Linett, Gelencsér Lilla fertőtlenítik a kis kezeiket Markovitsné Kovács Klaudia óvodavezető helyettes iránymutatásával. Fontos mozdulatok ahhoz, hogy megelőzzük a koronavírusos megbetegedést. Az utóbbi időben egyre több gyermeknél is jelentkeznek a tünetek. Megbetegedés és közvetlen érintettség miatt több óvodai csoportot kellett ideiglenesen bezárni, a Makk Marci bölcsődében pénteken jár le a karantén. Az iskolákban is sorra vezetik vissza a járványügyi protokollokat, legfőképpen a maszkhasználatra és a kézfertőtlenítésre vonatkozóan
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője lapunk kérdésére vázolta, hogy jelenleg több ovis csoportot bezártak Covid-fertőzés, illetve közvetlen érintettség miatt. A Római Városrészi Tagóvodában kettő, az Eszterlánc Tagóvodában egy csoport szünetel és teljesen zárva van a Katica Tagóvoda. E három intézmény esetében óvodapedagógusok lettek betegek. A most hiányzó kollégák nem rendelkeznek védőoltással. Kedden a Duna-parti Tagóvodában is bezártak egy csoportot, ahol kisgyermek volt az érintett. Ezeket az ideiglenes bezárásokat az ÁNTSZ-nek és az Oktatási Hivatalnak is jelzik, mindkét szervezettel kapcsolatban vannak. A bezárás tíznapos karantént jelent. Ilyenkor alaposan kitakarítanak, és fertőtleníteni tudják a szobákat ózongenerátorral is.

Az Eszterlánc Tagóvodában egy csoportot kellett ideiglenesen bezárni, náluk most jár le ez a karantén

– Egyre több kisgyermeknél jelentkeznek súlyosabb tünetek, az látható, hogy a koronavírus delta variánsa nagyon érinti ezt a korosztályt. Amíg „csak” egy-egy csoportot kell bezárni ideiglenesen, tartható a mindennapi működés. Akkor lesz baj, ha tömegesen jelenik meg felnőtteknél a betegség, és nem tudjuk átszervezésekkel megoldani. Dolgozóink körülbelül 80 százaléka élt a védőoltás lehetőségével, sokan már megkapták, illetve beregisztráltak a harmadik oltásra is – mondta Gyenes Józsefné.

Mivel még nincs központi rendelkezés, ezért nem is tehetik kötelezővé a maszkhasználatot a szülőknek, de arra kérik őket, hogy egymás egészségének védelme érdekében tegyék fel az intézményeikben. Kézfertőtlenítők is rendelkezésre állnak az ovikban. Mint azt az óvodavezető elmondta, a szülők többsége figyelembe is veszi a járványügyi ajánlásokat, de vannak, akik nem. A rendezvényeiket csoportokon belül, szülők részvétele nélkül tartják jelenleg. Nem szeretnének egyenlőre nagyobb, tömeges rendezvényt, de megragadják az olyan szabadtéri programokat, mint amilyen a múlt pénteki Márton-napi kavalkád volt a főtéren. Nyilván a járványügyi helyzettől is függ majd a közelgő Ovi Foci Kupa zárórendezvénye is. Egyenlőre készülnek a december 3-i programra, amelyet a Gárdonyi-iskolában tartanának meg.

Varga Éva Anna, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézményvezetője elmondta, jelenleg a Béke városrészben lévő Makk Marci bölcsőde zárva van, az ideiglenes karantén pénteken jár le. Több dolgozó és két kisgyermek is volt már náluk, akikről kiderült, hogy igazoltan koronavírusos fertőzöttek. Fennakadásuk nincs a mindennapokban, helyettesítéssel, átszervezéssel oldják meg az adódó helyzeteket.

Egyre több oktatási intézményben vezetnek be járványügyi protokollokat. A Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola november 12-től léptette életbe a korábbi járványügyi előírásokat. A Rudas Közgazdasági Technikum november 20-án nyílt napra várja a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat és szüleiket, egyben felhívják figyelmüket, hogy a rendezvényen kötelező a maszk viselése. A Petőfi Sándor Általános Iskolában egy tanító és egy nevelést segítő kolléga lett igazoltan fertőzött beteg. Mivel az egész alsó tagozattal érintkeztek, ezért az ÁNTSZ november 16–19. között a Petőfi-iskola alsó tagozatán online oktatást rendelt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában