soha többé

2021.10.14. 08:00

Vándorkiállításon: a közelmúlt sötét és véres időszakát idézve

A Civil Összefogás Fórum Vérbe fojtott szabadság címmel indította útjára azt a vándorkiállítást, amely az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója alkalmából jött létre. A kiállítás célja, hogy együtt emlékezzenek a látogatók a közelmúlt e sötét és véres időszakára, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ez. A kiállítás szerdán itt járt.

Török Tímea

Fotó: LI

Dunaújváros 2006. szeptember 17-én a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetéssorozat vette kezdetét, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferencnek az MSZP zárt, balatonőszödi frakcióülésén elmondott felszólalása, az őszödi beszéd. A még aznap kirobbant tüntetéssorozatra a rendőrség diktatúrákat idéző módon reagált, a megfélemlítő akcióknak több mint 200 súlyos civil sérültje volt.

Elsőként Budapesten tekinthették meg a látogatók a korabeli dokumentumok, felvételek alapján összeállított tárlatot, amely a 2006-os tüntetések kezdetének 15. évfordulója alkalmából állít emléket a közelmúlt e sötét és véres időszakának. Az ingyenesen látogatható kiállítás ezután elindult országjáró útjára.

A rendőrök akkor azonosítószám nélküli felszerelésben támadtak a tüntetőkre – ez is látható
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Tegnap délután Székesfehérvár után városunkban a Szórád Márton út, az Egyetem park és az Eco Family Áruház között húzódó parkolóban állt a speciális kiállítás. A városban a helyszínként szolgáló kamion délután 15 óra és este 20 óra között fogadta a látogatókat. A tárlaton szöveges dokumentumok, szemtanúk vallomásai, tárgyi emlékek és az őszödi beszédről készült felvétel kép- és hanganyagai nézhetők és hallgathatóak meg.

A dunaújvárosi kiállítás helyszínén tartózkodott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is.

– Mi magunk sem tudtuk elképzelni, milyen lehet az, ha egy miniszterelnök saját népe ellen fordul. Ennek a kamionnak azért van jelentősége, mert nagyon fontos, hogy azok a fiatalok, akik még nem emlékezhetnek a 2006-os eseményekre, megismerhessék a közelmúltról a tényeket, hogy milyen is volt Gyurcsány Ferenc Magyarországa. Az imént beszélgettem egy helyi, kerekes­székes fiatalemberrel, aki maga is elszenvedője volt a rettenetes eseményeknek. A lovasrohamok, a könnygáztámadások, a szemkilövések, az utcai leszámolások, a bebörtönzések nagyon sok családnak tették tönkre az életét. A mi felelősségünk is az, hogy ne hagyjuk, hogy megismétlődjön a gyalázatos múlt. Mert az, aki felelős a 2006-os eseményekért, ismét hatalomra akar törni. A kiállításban a valódi tények tekinthetőek meg, és az Elk.rtuk című filmben is, amelyet hamarosan a mozik tűznek majd a műsorukra. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg! – mondta dr. Molnár Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában