DVCSH kontra DVG

2021.10.01. 17:42

Megtudhattuk mitől is lesz „melegünk” – frissítve

A hosszú távú szerződések hiányát vitatja a DVCSH, a DVG szerint ők mindent engedéllyel rendelkeznek. A távhő témájában tartott sajtótájékoztatót Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója és Medgyesi Miklós önkormányzati szóvivő.

Molnár Emese

Mivel csütörtökön este számos városlakó írta azt a közösségi oldalon, hogy csak langyos víz folyik a csapokból, természetesen ennek okára is rákérdeztünk. A tájékoztató egészét tekintve, a leglényegesebb elemeket kiemelve azt tudhatjuk, hogy idáig csak a Verebély úti erőmű biztosítja a város távhőellátását, vagyis a DVCSH-n keresztül az Energott Kft (mint az a DVCSH honlapján lévő felhívásban olvasható). A cég a napokban egy nyílt felhívásban jelezte, hogy ez az egy erőmű, amikor egyre több helyen kérik már a fűtések bekapcsolását is, nem bírja el az egész városi rendszert, és ellátási zavarok merülhetnek fel a város pontjain.

A másik két erőművi pont a Béke téri és az Építők úti kazánokat jelenti, amelyeket már birtokba vett a DVG. Viszont itt még egyáltalán nem termelt hőt a DVG. Ennek okaként Szabó és Medgyesi azt állították, hogy a Pomázi-cégcsoport használhatatlanná tette az erőműveket, mert karbantartásra hivatkozva leszerelték az égőfejeket és gázbefúvókat, valamint lekapcsolták az energiaellátást. Elmondták, hogy a rendőrség ezeket már lefoglalta és elkezdték a visszaszerelést. A vezérigazgató hozzátette, hogy a gázbefúvó szelepek jelenleg Székesfehérváron vannak, a rendőrség csak akkor adja ki, ha tanúsítvány van arról, hogy üzembiztosak. A DVG szakértői megvizsgálják majd, és ezek birtokában várhatóan a jövő héten el tudják indítani a Béke téri erőművet.

Szabó György és Medgyesi Miklós a sajtótájékoztatón
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A DVCSH ezen a napon egy felhívással fordult a DVG Zrt-hez és Pintér Tamás Dunaújváros MJV polgármesteréhez. Ebben azt írják, hogy október 1-jétől kezdődik az új gázév, és mutassák meg nyilvánosan a távhőtermelést lehetővé tevő földgáz, távhő, víz, villamosenergia beszerzési szerződéseket – mert ezek feltételei a távhőtermelésnek. Ha ezek léteznek, akkor igazolják az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet, amely szerintük mintegy 7,4 milliárd forint éves szinten. Ez a tájékoztatón nem történt meg, de Szabó György azt mondta, hogy a gáz vételéről már kötöttek rövid és hosszú távú szerződést, folyamatban van a villamosenergia biztosításáról is a szükséges szerződés megkötése. Az ő számításaik szerint a tevékenység 6,5 milliárd forint. Hangsúlyozta, hogy mindent a szabályoknak, előírásoknak megfelelően végeznek.

Szabó György elmondta, a tájékoztató előtt nem sokkal jelezték a kollégái, hogy az Építők úti erőműben két kazánt már elindítottak, így a jelen időjárási körülmények között, a Verebély úti erőművel együttesen már visszaállhat a normál távhőszolgáltatás.

A téli időszakban, vagyis a csúcsidőben mind a három erőművi pontra szükség van, tehát a Verebély útival is számolni kell jövőben. Szabó György hozzátette, ők már egyeztetést kezdeményeztek a céggel, de nem sikerült hőtermelésről, hővásárlásról szerződést kötni velük. Ez azt is jelenti, amit a vezérigazgató válaszában megerősített, hogy a DVG, mint távhőszolgáltató, eddig nem fizetett hővásárlásért. Ami még kiderült a tájékoztatón, hogy a DVG október 15-ig küldi ki a számlákat a fogyasztóknak, és bizony azok is kapnak számlát, akik az augusztusi és szeptemberi távhőfogyasztásukat megfizették a DVCSH Kft-nek. Szabó György azt mondta, enélkül „életképtelen lesz a város”.

Frissítés 2021.10.03. 11:00

„Félbevágott Austin Mini, utánfutó, rozsdás szeméthegy, tömény mocsok és persze kiszerelt alkatrészek, működésképtelen kazánok – ilyen állapotban volt szeptember 15-én az Építők úti erőmű. Két hét alatt azonban a DVG Zrt. nem csak kitakarított, hanem szakembereik működőképessé is tették az erőművet, jelenleg is ellátják a várost. Már most több olyan jelzést kaptunk, hogy a víz végre olyan forró, mint amilyen a DVCSH szolgáltatása alatt sosem volt.” – Írja Dunaújváros Önkormányzata a Facebook oldán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában