rangos elismerés

2021.10.13. 11:30

Hasznos növényeik vannak

„A legszebb konyhakertek, Magyarország legszebb konyhakertjei” magyar örökségdíjas országos programban a szakmai zsűri döntése alapján a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola iskolakertje országos díjas kert lett.

Körmendi Erzsébet

SONY DSC

A móriczos hetedikes diákok és tanárnőjük az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron vehették át a rangos, országos elismerést október 9-én.

Ugyanezen a rendezvényen az iskolakert megkapta azt a különdíjat is, amivel ez a kert lett Magyarország legszebb iskolai konyhakertje 2021-ben.

A díjakat Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár és Sári Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató, Karcag város alpolgármestere adta át.

Lászlóné Durecz Andrea pedagógus Barta Endrétől veszi át a díjat
Fotó: Varga Zsófia/Dunaújvárosi Hírlap

Az elismerést átvevő hetedik osztályosok évfolyamával kezdődött a kert építése 5 évvel ezelőtt.

A kertészkedést Lászlóné Durecz Andrea koordinálja, aki lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a fenntarthatósági témahét keretében egy fűszerkert kialakításával kezdődött ez a munka, amely évről évre nagyobb teret követelt magának annál fogva, hogy a diákok nagy lelkesedéssel végezték és végzik folyamatosan a kis ágyások gondozását.

Három éve kezdtek el pályázni országos díjra, tavaly­előtt elismerő oklevelet kaptak.

Együttműködnek az Iskolakertekért Alapítvánnyal, és a szervezet koordinátora hívta fel a figyelmüket a Magyarország legszebb konyhakertje pályázatra. Beadták a jelentkezésüket, és nagyon örülnek a sikernek, amely minden bizonnyal tovább növeli a diákok lelkesedését.

A fűszernövények szépen fejlődnek
Fotó: Móricz

Lászlóné Durecz Andreától tudjuk, hogy a tanulók vetik a magokat, palántázzák a növénykéket, gondozzák azokat a kikelés, növekedés után, figyelemmel kísérik a cseperedésüket, a fejlődésüket egészen a termés betakarításáig. Vetettek például borsót, céklát, ültettek epret – és még lehetne sorolni a haszon- és fűszernövényeket.

Tavasszal a rebarbarát szedték le, de kóstolhattak saját citromfűből készült teát is, ami bizonyára minden boltban kaphatónál jobb ízű, és jobban is esik. Sokat tanulnak a gyerekek ebből a munkából. Gyakorlati tudásuk, ismereteik könnyítik a biológiai tananyag ilyen irányú részének az elsajátítását, és mivel a Móricz Zsigmond Általános Iskola ökointézményként működik – amit már meg is újítottak –, ennek a programnak is szerves részét képezi az iskolakert művelése.

Az iskolakertre nagyon odafigyelnek a gyerekek
Fotó: Móricz

Boldogok a móriczosok, hiszen az ország legszebb iskolai konyhakertje az övék. Ezt az örömöt tetézte, hogy hétfőn városi ünnepség keretében első helyezést vehettek át a Virágos Dunaújváros verseny keretében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában