a kis szökevény

2021.10.13. 08:00

Ernő megmondja a magáét mindenkinek

Lassan világhíres lesz Ernő, a jákópapagáj, aki egy ercsi óvodából szökött meg a múlt héten, miután gazdája, Imre István előadást tartott a gyerekeknek.

Agárdy Csaba

Imre István a Hajdu-Bihar megyei Földes településen alapította meg a madársuliját. Különleges papagájával az ország több helyszínén is tart előadást, bemutatót. A múlt héten Ercsiben a Napfény óvodában járt, ám Ernő egy váratlan pillanatban kirepült egy ablakon, és nyoma veszett. Imre István többórás keresés után lemondott a madárról, abban a hitben volt, hogy egy macska már „levadászta”. Azonban nem így történt. A következő napon előkerült Ernő: a helyi rendőrkapitányság melletti parkolóban sikerült felhívnia magára a figyelmet, azt kiabálta a fáról, hogy Gyere már! és szirénahangot is kiadott. Végül megtalálták, és egy napot az óvodai intézményvezető, Balázs Mária otthonában töltött el. Ernőtől nem volt nyugalma a családnak, mivel állandóan beszélt. Az óvónő férjét ki is faggatta, többször felhívta a figyelmét arra, hogy mutatkozzon be, mondja meg a nevét.

Imre István rendszeresen járja az országot madaraival. A múlt héten Ercsiben tartott előadást Fotó: LR/SH

Ernő egyébként tökéletesen tud nyávogni, csibét vagy egy motor hangját utánozni, sőt, remekül tud füttyenteni a lányoknak.

Megkerestük Imre Istvánt azzal a kérdésünkkel, hogy Ernő mennyire különleges a madarak, a papagájok világában.

– Kevesen gondolnák, hogy madarak milyen aggyal rendelkeznek. Bármit képesek megjegyezni, amit például Ernő tud, azt egy varjúval is el lehet érni. Persze sokat kell Ernővel foglalkozni, sok mindent tanítok neki, ha jól válaszol, jutalmat kap. De a lényeg, hogy figyel és rögzít. Bármit képesek a madarak fotóként elraktározni. Erre a legjobb példa a madárvonulás, hogy mindenhova visszatalálnak. Hihetetlen, de megtörtént kísérlet. Izlandról elvittek egy vadkacsatojást Franciaországba. Miután kikelt a kacsa, visszarepült Izlandra.

Visszatérve az ercsi történetre. Természetesen nem a rendőrségen adta fel magát, ahogy a hírek szóltak, hanem egy rendőrséghez közeli parkolóban engem keresett, és mondta, gyere már, majd autóriasztó-hangot produkált. Amikor megtalálták, egy négyméteres fán volt, ahonnan úgy hozták le, hogy én telefonon beszéltem vele. Egy napot az óvodavezető családjánál töltött. Ott olyan dolog történt, ami engem is meglepett. A család két lánygyereke hazatért, és amikor meglátta őket, annyit mondott: megjöttek a der­mesztő lányok. Ezt honnan vette, nem tudom, sohasem tanítottam neki. Elképzelhető, hogy a tévében látta, megjegyezte, és így örökre elraktározta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában