teszteld tudásod

2021.10.06. 07:00

Arad, a vértanúk és ami mögötte van

A kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október 6-át, arra emlékezve, hogy 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Morva Dávid

Budapest, 2017. október 6. Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját az aradi vértanúk emléknapján, 2017. október 6-án, a nemzeti gyásznapon. MTI Fotó: Kovács Attila

Történelem – Az 1848–1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák amnesztiát kaptak ugyan, de sokukat besorozták a császári seregbe, a magasabb rangú tisztek, tisztviselők pedig hadbíróság elé kerültek.

A tisztségéről 1848. október 2-án lemondó Batthyányt 1849 januárjában Pesten tartóztatták le. A szabadságharc bukása idején Olmützben raboskodó politikust 1849. augusztus 30-án a haditörvényszék koncepciós eljárásban, felsőbb utasításra, felségárulás miatt kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte, de kegyelemre ajánlotta.

Aradon 1849. szeptember 26-án tizenhárom tábornokot és egy ezredest (Lázár Vilmost, aki szintén önálló seregtestet irányított) ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt. Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de Gáspár András (Ferenc József egykori lovaglómestere) büntetését az utolsó pillanatban börtönre változtatták.

https://www.duol.hu/egyperces/ma-van-az-aradi-vertanuk-napja-2-3860569/

A mindenki által ismert történetet a továbbiakban nem taglaljuk, helyette egy kvízt állítottunk össze, amelyet most ki is tölthet.

1.
A világosi fegyverletétel után egy magasrangú külföldi tiszt levelében megbocsátásra bíztatta Ferenc Józsefet. Ki volt ő?
2.
Az aradi 13 vértanú közül 12 rendfokozata tábornok, 1 személynek ezredes. Ki volt ő?
3.
Az egyik tábornok szívrohamot kapott az ítélet végrehajtása előtt. Ki volt ő?
4.
Ki volt a legfiatalabb a kivégzett tábornokok közül?
5.
Volt olyan tábornok, aki gazdag, osztrák bankár család sarjaként harcolt a Habsburgok ellen. Ki volt ő?
6.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc harmadik hadügyminisztere is a kivégzett tábornokok között volt. Ki volt ő?
7.
Utolsó szavai ezek voltak: "Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert csatában mindig első voltam."
8.
Különös kegyetlenség, de az egyik tábornokot a saját születésnapján végezték ki, október 6-án. Ki volt ő?
9.
Horvát nemzetiségű is akadt a kivégzett tábornokok között. Ki volt ő?
10.
Hogyan írjuk helyesen az alábbi nevet?
11.
Örmény származású tábornok is volt a kivégzettek között. Hogy hívták?
12.
Az egyik tábornoknak a fia is az aradi várbörtönben raboskodott. Őt azonban nem végezték ki. Kinek a gyermekéről van szó?
13.
Az egyik tábornok a közelben, egészen pontosan Solton töltötte gyerekkorának jelentős részét. Emlékét kastély őrzi. (a képen a solti kis-duna látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában