nem árt az óvatosság

2021.09.16. 15:00

Vigyázz, a csalók újra próbálkoznak az éterben!

Csörög a telefon, megnyerő és segítőkész hang figyelmeztet a nem megszokott bankszámlás pénzmozgásokra. Mit tesz ilyenkor az ember?

Szabó László

20210217 Szombathely Adathalász csalók az OTP Bank nevével visszaélve akarnak bankkártya adatokat megszerezni Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A tapasztalatlan bedől, és pánikszerűen mindenre rávehető, a gyanakvóbb óvatosabban kezeli a problémát. Mondani sem kell: az utóbbi a helyes cselekedet.

Egyre gyakoribb csalási módszer, hogy a szélhámosok telefonon ijesztenek rá az ártatlan polgárokra vagy a banki ügyfelekre. Legfontosabb, hogy senki ne dőljön be első szóra! Legyenek maximálisan körültekintőek, óvatosak azokkal szemben, akik az ártatlanság és a segítőkészség álarca mögé bújva próbálnak meg személyes adatokat kicsalni. Az intézmények, bankok, hivatalok nem kérnek be ilyeneket telefonon, és nem bíznak meg alvállalkozásban külsős munkatársakat. Tehát, ha azzal hívják fel, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számlán, online vásárlásokat kezdeményeztek rajta, telefonos adategyeztetésre van szükség, le kell tenni a telefont! Ezután legjobb – megnyugtatásként – azonnal ellenőrizni a számlánk tranzakcióit és egyenlegét, majd jelenteni a csalók hívását a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon.

Újabban az OTP Bank ügyfeleit támadják Fotó: CsG/Vas Népe

Ha nem szakítják meg a beszélgetést, onnantól nyílt a terep az alattomos szándékú hívónak. A félrevezető manőver azzal folytatódik, hogy elkérik a kártyaszámot, majd a probléma orvoslása érdekében a TeamViewer vagy az AnyDesk program letöltésére szólítják fel a kiszemelt személyt, ezzel távoli hozzáférés keletkezik az áldozat gépéhez. Innentől vesztett az állás, ugyanis a csalók minden számítógépen történő mozgást látnak, minden adathoz hozzájutnak, azaz szabadon garázdálkodhatnak a gyanútlan és a történéséneket értetlenül szemlélő szerencsétlenek kárára. A busásan jövedelmező tranzakciók végeztével az elégedett nettolvajoknak nem kerüli el figyelmét a nyomok eltüntetése sem: letöröltetik a programot és „mossák kezeiket”.

Nem árt elismételni: hasonló eset kapcsán azonnal meg kell szakítani a hívást, és netbankon vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül ellenőrizni kell a számláink állapotát. Az egészséges bizalmatlansággal elejét lehet venni egy nem kívánt virtuális kifosztásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában