Dunaújváros

2021.09.17. 11:30

V. „Fuss velünk, fuss értünk!” elnevezésű jótékonysági futás

A segítőszándékú emberek ismét könnyed, játékos módon is segíthetnek az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének. A rajt és a beérkezők fogadása a Corner és a mozi előtti téren lesz szeptember 18-án, szombaton reggel nyolctól. A lehetőség megteremtőivel, Kálmánné Tóth Máriával és Petrás Gáborral beszélgettünk.

Balogh Tamás

A szervezők, Kálmánné Tóth Mária, Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének titkára és Petrás Gábor

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Nem csak a sportról szól

Petrás Gábor ezúttal mint támogató, szervezet nélkül, a problémát megérző, segítő lelkű állampolgárként állt a szervezés élére.

– Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének rendezvényére készülődünk Kálmánné Tóth Máriával, az egyesület titkárával. A szakmai kapcsolatunk már tizennégy éve kezdődött, amikor megszerveztem a Civilek Házában az első sportnapot. Tavalyelőtt mint résztvevő futottam ennek az eseménynek az elődjén. Az elmúlt évben pedig Szűcsné Nagy Zsuzsa és a titkár asszony invitálására részt vettem a szervezésben. Mára annyira az életem része lett, hogy az idén is segítek benne.

– Kié ez az esemény?

– Első helyen nyilván az esőembereké, de legalább annyira a városlakóké is, hiszen cél, hogy együtt legyünk, és úgy teljesítsük ezt a távot. Mellette egy közösségi élményt is adunk nekik, amire a pandémia miatt valószínűleg ki is vannak éhezve. Egy másik tervünk, hogy minél többen ismerjék meg ezt az egyesületet. Azoknak is szükségük van a nyilvánosságra, akik a családjukon belül hasonló gondokkal küzdenek, és eddig nem találtak olyan közösséget, ahol szívesen látnák őket.

– Versenyre hívod a városlakókat?

– Igen, de csak önmagukkal kell versenybe szállni, hogy lépjenek ki az elkényelmesedett komfortzónájukból. Ez a sportosan élők számára nem egy távolság, de az előbbieknek az. Legalább ilyen fontos, hogy ez a futás azokkal együtt zajlik, akiknek segíteni szeretnénk, az esőemberekkel.

– A részletekről elárulsz valamit?

– A mozi és a Corner előtti téren történő regisztráció után megnyitják a rendezvényt. Utána bemelegítünk, és a rajt előtt a Nagyvenyimi Galamb Egyesület röpteti fel a madarait. Az ezt követő füstbombás effektek nyomán elindulunk. A lezárt Vasmű úton haladunk a Lidl áruházig, majd ki a felső Duna-partra a kórházig és vissza az indulás helyéig. Az esemény minden résztvevője győztesnek tekintheti magát, amit az erre kihelyezett szelfi kerettel meg is örökíthet. A záró epizódban szinte mindenki ajándékot fog kapni, ezért üres kézzel kevesen fognak majd hazatérni.

– A jótékonyságról...

– A nevezési díjakból (a helyszínen kell befizetni a fejenkénti ezer forintot) és a befolyt adományokból tableteket fogunk vásárolni az újvárosi (autista) esőembereknek. Az esemény fő támogatója a KGYD Autószerviz, mellette szép számban vannak még segítőink.

Hosszú távú segítség

Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének titkára, Kálmánné Tóth Mária a következőkről tájékoztatott bennünket. – Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ez már az ötödik ilyen rendezvényünk, amelynek kapcsán heteken át nagy nyilvánosság előtt beszélhetünk a velünk kapcsolatos problémákról, és rendszeresen sokan állnak mellénk, hogy valamilyen módon segítsék a munkánkat. Ez azért fontos, mert sajnos folyamatosan születnek ilyen problémával küzdő gyermekek, és fontos lenne, hogy minél megértőbb társadalmi közeg vegye körbe őket. Az ezzel együtt élő idősebb korosztály pedig, az idősödő gyermekeikkel új problémákkal szembesülnek.

– Milyen magatartási formával segíthetjük az érintetteket?

– Azt gondolom, hogy az a legjobb, ha megpróbálunk ugyanúgy viselkedni a jelenlétükben, mint bármely más embertársuk esetében. Általában ez a dolog szülőfüggő. Nagyon sokan önmagukban sem tudják ezt a helyzetet feldolgozni, és még a jó szándékú közeledést is támadásként fogják föl. Szeretném közelebb hozni egymáshoz a többségi társadalom tagjait az érintettekkel, hiszen már egy beszélgetés is kapukat nyithat közöttünk, mert könnyen világossá tehető, hogy mi ez az állapot.

– Túl az anyagiakon adott-e valamit a legutóbbi jótékony futás?

– A mi egyesületünk már huszonnégy éve van együtt. Sorsközösségnek tartjuk magunkat. Egy ilyen esemény lelkileg óriásit dob rajtunk. Nagyon fontos a számunkra, mert úgy érezzük, hogy nem vagyunk egyedül.

– Kik az elkötelezettek?

– Vannak, akik tettekkel állnak mellénk. Első helyen említhetem Petrás Gábor nevét, aki példamutatóan, tettekkel állt az élre, hogy segítsen nekünk. A terveinkben és a megvalósításban is egy hullámhosszon vagyunk. Az alapelve az átláthatóság és az elszámoltathatóság a miénkkel egyező. Reméljük, hogy sokan fogják követni őt. Az az adományozók száma jelentősen megnőtt.

– Elismerés?

– Számunkra nagyon fontos és megtisztelő, hogy megkeresett bennünket a városunk önkormányzata, hogy a programunkat beemeli az európai mobilitási hét és autómentes nap eseményei közé. Emiatt is úgy érezhetjük, hogy a fogyatékkal élők is a világ nagy dolgainak a részesévé válnak.

Közös kötelességünk erőt és segítséget nyújtani

Az esemény fővédnöke Pötör Zoltán ultrasportoló, a következő üzenetet fogalmazta meg: „Ép testben ép lélek! Csodás mondás, csodás gondolat.

Milyen egyszerűen hangzik mindazoknak, akik születésükkor megkapták a legtöbbet, a szellemi és testi tökéletességet. A legtöbben egy életen keresztül gazdálkodhatunk útravalónkkal. Fejleszthetjük, alakíthatjuk vagy éppen el is tékozolhatjuk, rajtunk áll. Igen, de mi van azokkal, akiknek ez nem adatott meg. Voltak és vannak olyan emberek, akik nem tökéletes testtel értek el kimagasló szellemi teljesítményeket. Vannak, akik így is képesek voltak elképesztő fizikai teljesítményre is. De mi van azokkal, akiknek nem adatott meg a lehetőség, hogy megmutassák, mire is képesek. Alig kaptak, vagy nem is kaptak esélyt az élettől. Az ő napi harcukhoz, fejlődésükhöz, boldogulásukhoz közös kötelességünk erőt és segítséget adni.”

A szervezők, Kálmánné Tóth Mária, Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének titkára és Petrás Gábor
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában