Üdvözlet és áldás

2021.09.07. 09:30

Zarándoklat az eukarisztia tiszteletére, a pápa celebrálta misére – FRISSÍTVE

Gyalogos zarándoklat indult augusztus 31-én hazánkból húsz irányból – a leghosszabb Máriagyűdről – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepi záró miséjére, s tegnap lépett be megyénk területére Alsószentivánon.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az eucharisztia magyarul oltáriszentséget jelent, a kongresszusi mozgalom ennek jegyében Krisztus a világban való valóságos jelenlétét hirdeti. Ennek az eszmének a tiszteletére szervezi meg a katolikus egyház már 1881 óta a nemzetközi eucharisztikus kongresszusokat.

 

Volt már hazánkban eucharisztikus kongresszus, 1938-ban. Ezért kiemelt jelentőségű, hogy most, 83 évvel később ismét hazánk lehet ennek a nagyszabású, a világ katolikusait összefogó eseménynek a helyszíne. A kongresszus szeptember 5-én Budapesten, a Hősök terén veszi kezdetét. A NEK „hétköznapjain”, szeptember 6. és 10. között az események leginkább a Hungexpo területén lesznek. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el. A záró szentmise szeptember 12-én, vasárnap kezdődik, szintén a Hősök terén. Az ünnepi misét a szentatya, Ferenc pápa fogja celebrálni. Közismert, hogy az előző, 51 eucharisztikus kongresszuson a pápák meglehetősen ritkán vettek részt személyesen, így különösen nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápát Budapesten üdvözölhetjük.

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Öt kontinensről érkeznek az előadók és a zarándokok az eseményre. Magyarországon húsz irányból indult gyalogos zarándoklat a kongresszus záró miséjére. A leghosszabb Máriagyűdről indult, amely tegnap lépett be megyénk területére Alsószentivánon.

A térségünkön áthaladó Mária-út Fejér megyei szakaszán, Ercsiig fog elhaladni a zarándoklat. Az esemény szervezését a két, térségi koordinátor, dr. Menyhárt Ferencet és dr. Zsiros Mária végezte. A zarándokok fogadása köré szervezett alsószentiváni rendezvény koordinátora Fekete Zoltánné volt, a település részéről ünnepi köszöntőt mondott Lepsényi Mária.

A kegyhelyen szabadtéri szentmisével köszöntötték a zarándokokat, Mészáros János esperes, Helter István és Kristofory Valter plébánosok közreműködésével.

A misén zenei szolgálatot látott el és fellépett a cecei Harmónia kórus, majd az est fénypontjaként koncertet adott a védnökséget is vállaló Pitti Katalin operaénekes. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Varga Gábor országgyűlési képviselő is.

A Fejér megye ötös választókerületének fideszes képviselője lapunk kérdésére elmondta, hogy nagyon megtisztelő a választókerületében egy ilyen gyönyörű és jól kiépített szent helyen jelen lenni egy ilyen nagy jelentőségű és remek szervezésű rendezvényen, annál is inkább mert az egyházi, civil résztvevőktől és a szervezőktől is szinte egyszerre kapott meghívást.

Alsószentiván polgármestere, Husvéth Imre is részt vett a zarándokok köszöntésében. Az ötszázhatvan fős település első embere elmondta, hogy a zarándokok tisztelete mellett nagyon büszke arra is, hogy Pitti Katalin művésznő mindig örömmel jön a településre.

A megfáradt zarándokokat a helyi közösség, az önkormányzat és Lepsényi Mária jóvoltából vacsorával vendégelték meg, majd az iskola tornatermében pihenhettek a reggeli 7 órai indulásig. A következő állomás Dunaújváros lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában