Perkáta

2021.09.15. 12:00

Szüreti felvonulás Perkátán

Már régóta hagyománynak számító eseményt szerveztek meg Perkátán a hétvégén. Nem csak helyből érkeztek résztvevők a felvonulásra, így közel 120 fő vett részt rajta.

Horváth Dóra

2021. szeptember 11-én, szombaton tartották meg a szüreti felvonulást. Az idei évben a „Múltidéző szüreti felvonulás és bál” elnevezést kapó esemény szervezője Perkáta Nagyközség Önkormányzata volt. Több magánszemély is segítséget nyújtott a rendezésben. A gyülekező 10 órától volt a perkátai sportház előtt. Ide várták a lovasokat, lovas kocsisokat, hintósokat és utasaikat a szervezők. A felvonulásra nem csupán a helyiek érkeztek, a többi közt Iváncsáról, Pusztaszabolcsról, Seregélyesről és Szabadegyházáról is átlátogattak Perkátára a felvonulók.

A sportház előtt gyülekeztek a felvonulás résztvevői. Hét megállóban fogadták őket a település lakói
Fotók: Horváth Dóra

A menet – amelyben csaknem 120-an vonultak – 11 órakor indult. A betyár szerepét idén Rác Roland töltötte be, a bíró és a bíróné Takács Norbert és Nagy Vivien voltak, s kisbírónak Fülöp Bence öltözött be a felkérésre. A felvonuláson a jó hangulatról Zsetnyai Bence gondoskodott, aki fáradhatatlanul húzta a talpalávalót. Út közben több helyen is megálltak, ahol az érdeklődők megnézhették a hagyományőrző ruhába öltözött résztvevőket, táncosokat. Ilyen megálló volt a polgármesteri hivatal épülete, a Május 1. és a Bartók utca kereszteződése, a Reál Pont, a Viking Büfé, az Őzikert, a Rózsa utcai trafik és a Mákszem ABC. A megállókban többen is fogadással kedveskedtek a felvonulók számára: süteménnyel, üdítővel készültek számukra, akik ezt tánccal, mulatozással és szapora ostorcsattogtatással hálálták meg.

Az idei évben a betyár gúnyájába Rác Roland bújt és ülte meg a paripáját

– A felvonulók jól érezték magukat a menetben – nyilatkozta Horváth-Farkas Ágnes, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. munkatársa, az esemény egyik főszervezője. – Nagyon örültünk, hogy sokan várták és kínálták meg a menetben résztvevőket. Horváh-Farkas Ágnes még hozzáfűzte, hogy a szervezésben társa volt Mosonyi-Bógó Nikolett, Perkáta Nagyközség Önkormányzatának képviselője, valamint magánszemélyként Oláh István alpolgármester is többszörös támogatást nyújtott az eseménynek, ahogy Csipe Gabriella is, aki a felvonulók számára vállalta a ruhák elkészítését.

Hagyományőrző ruhákban vonultak a résztvevők. A képen Ábenhauer Norina, Baráth Bettina és Ábenhauer Aida

A menet 16 óra tájékán érkezett vissza kiindulási pontjára a sportház elé, ahol már mindenkit várt a támogatók által biztosított vacsora. Eközben a visszatérő felvonulókra várakozók sem maradtak programok nélkül: déltől ugyanitt minden érdeklődőt kirakodóvásárosok, kézművesek és vattacukros várt.

A program a felvonulással nem ért véget, 19 órától kezdetét vette a fergeteges szüreti bál a sportház előtt, ahol a muzsikáról a perkátai Patai Band gondoskodott, így akinek a lábában még maradt egy kis ritmus, annak hajnali egyig lehetősége volt kitáncolnia magából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában