Élnek a szüreti hagyományok

2021.09.25. 13:00

Szeptemberi, víg szokások

Horváth László

Szép magyar hagyomány, hogy ősszel, a szüret idején mulatságokat tartanak szerte az országban. Kisapostagon is tradíciója van a szüreti felvonulásnak és az esti szüreti bálnak. A mulatságot szeptember 18-án rendezték.

Fotók: Horváth László

A felvonulást Nagy Attila polgármester nyitotta meg. Elmondta, hogy bár tavaly a vírushelyzet miatt nem sikerült megtartani a rendezvényt, örömmel látja, hogy idén sokan jöttek ünnepelni. A falu kulcsát ünnepélyes keretek között átadta a bírónak.

A kisbíró kidobolta a mulatságot, és invitálta a népes számú érdeklődőt a felvonulásra és az esti bálra. Ezt követően a bíró és a bíróné hintóra ültek és díszmagyar palotásruhában zeneszó mellett vezették a felvonulókat.
Elöl két csikós pattogtatta ostorát, hogy már messziről lehessen hallani: ünneplők érkeznek. Tizenöt pár, csőszök és csőszlányok magyar ruhába öltözve táncolták végig Kisapostag utcáit, mindenhol örömmel látták vendégül a népes sereget. Táncolt idős és fiatal. Az utolsó állomás után siettek a dunaújvárosi buszhoz, hogy a hagyományoknak megfelelően énekelve szálljanak fel az első ajtón és szálljanak le a hátsón.
Este Gino által készített finom vacsorára várták a megfáradt ünneplőket, hogy az ételtől újra erőre kapva mulassanak a bálban. A táncosok hagyományosan Kisapostag táncával kezdték meg a mulatságot, majd a Kossuth-tánc után hajnalig tartó mulatság következett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában