Dunaújvárosi Egyetem

2021.09.02. 12:00

Sikeresen zárult le az egyetemi pótfelvételi

A Dunaújvárosi Egyetem képzéseire 111 fő nyert felvételt pótfelvételi eljárásban. Ez a 2020-as évhez képest 46 százalékos növekedést jelent, amíg országosan 7 százalékos csökkenésről számol be a felvi.hu.

Brousil Csaba

20210529 Dunaújváros Illusztráció A Dunaújvárosi Egyetem épülete Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő

A felvételi eljárás eredményei azt jelzik, hogy a dunaújvárosi felsőoktatás dinamikusan fejlődik, és népszerű képzéseket kínál, amelyek tovább erősödhetnek a modellváltást követően.

A 2021. augusztus 27-én zárult pótfelvételi eljárás eredménye szerint országosan 6114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. Állami ösztöndíjasként 2306-an (38 százalék), amíg önköltségesként 3808-an (62 százalék) jutottak be valamely felsőoktatási képzésre. A Dunaújvárosi Egyetemen meghirdetett képzések többségénél az országos átlagot meghaladó jelentkezői növekedést értek el. A növekedés a 2020-as évhez viszonyítva is szembeötlő.

A gazdálkodási és menedzsment alap- és felsőoktatási szakképzés esetében több mint a duplájára növekedett a felvettek száma. Hasonló eredményekkel büszkélkedhet a gazdaságinformatikai képzésük is: nappali tagozaton háromszoros felvételi arányt sikerült elérni. A kommunikáció- és médiatudomány alapképzésen a felvett hallgatók száma emelkedett nappali és levelező tagozaton is. Levelező tagozaton mintegy 75 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat az előző évhez képest. A BA-képzés előszobája, a televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzés is osztatlan népszerűségnek örvend. A mérnökinformatikus alapképzésre, valamint a műszaki felsőoktatási szakképzésre felvettek tekintetében sikerült megtartani az előző évi tendenciát.

A 2021 szeptemberében induló szakoktatóképzésen levelező tagozaton 34 fő sajátíthatja el a szakma kihívásait, így az általános felvételi eljárással együttesen elmondható, hogy az első évben 107 fővel sikeresen indul meg az oktatás. A mesterképzésekre beérkezett jelentkezések az előző évek eredményeit tükrözik. Az általános felvételi eljárással együttesen 51 fő kezdi meg szeptemberben a tanulmányait.

A 2020-as évhez képest az általános eljárás közel 51 százalékkal, a pótfelvételi eljárás 46 százalékkal, összesen mintegy 50 százalékkal nőtt a 2021-ben felvettek száma. A felvételi számokat áttekintve jól látható, hogy az egyetem nemcsak megőrizte pozícióját a felsőoktatási jelentkezések tekintetében, de a mérnöki és informatikai területeken elért eredményei országos viszonylatban is kiemelkedőek – áll a Dunaújvárosi Egyetem kommunikációs osztályának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában