Dunaújváros

2021.09.01. 11:30

Nyolc osztállyal a gólyanapon

A Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola még a tanévkezdés előtt egy gólyanapra hívta a kilencedikes tanulóit.

Molnár Emese

Fotó: LI

Ez a közösségépítő rendezvényük még nem nyúlik vissza hosszú időre, néhány évvel ezelőtt vezették be, hogy a tanév megkezdése előtt egy ismerkedős, játékos feladatokkal teli programra hívják a kilencedikes tanulókat. A gólyanap helyszíne a Dunaferr iskola Apáczai Csere János utcai tagintézménye volt. Kelemen Adrienne, a Dunaferr iskola pedagógusa, a diákönkormányzat vezetője és a gólyanap főszervezője elmondta, idén nyolc új osztályt indítanak, hármat a benti tagintézményben, ötöt pedig a kinti központi épületben. Mindannyiukat a benti iskolába várták kedden reggel. Először az épületben elhelyezett papírgólyákat kellett megtalálniuk a fiataloknak, majd egy ismerkedős játékkal kezdtek. Megkapták iskolai pólóikat, feltüntetve rajta szakmacsoportjukat, aztán az osztályfőnökeikkel együtt megkezdhették a feladatok teljesítését.

Volt olyan feladat, ahol fontos volt a csapatmunka, együtt kellett ügyeskedniük a fiataloknak
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Kilenc állomást alakítottak ki annak érdekében, hogy elkerüljék a várakozást. Azonban, ha mégis „unatkozott” volna valaki, akkor a felsőbb éves diáktársak azonnal odasiettek hozzá, és kacsatáncra hívták. A főbejárat előtt a térkövekre felfestett twister játék volt, az iskola melletti erőnléti pályán pedig vicces gyakorlatokat kellett elvégezni zenére.

A tornateremben magasság szerint sorakoztak fel a fiatalok, majd közösen fekvőtámaszoztak úgy, hogy közben az előttük lévő lábát fogták. Az épület alsó szintjén célba dobás, építkezős feladat volt, az emeleten karaoke. Szerepelt az állomások kínálatában az is, hogy a régi diákok által készített viccesvideó-összeállítást megtekintették, majd erről ki kellett tölteniük egy kérdőívet. Olyan körjáték is volt, amelynek során megegyező tulajdonságokkal válthatták egymást az osztálytársak, és önismereti program is volt.

A célba dobásban is bizonyíthattak a gólyák

Kelemen Adrienne elmondta, a gólyanapokat illetően van egy felépített koncepciójuk, hogy hogyan bővítsék, fejlesszék a rendezvényt évről évre. Most például tervezték, hogy a Szalki-szigeti kempingben valósítanák meg a programot, ám a járványügyi helyzet, az iskolai oltási kampány miatt úgy döntöttek, hogy maradnak még az eddigi gyakorlat szerint. A jó hangulat adott volt, a célt pedig sikerült elérni, hogy jobban megismerhessék egymást az osztálytársak.

A tervek szerint szeptember végén lesz a gólyaavató

Szeptember végére tervezik a Dunaferr-hetet, ennek része lesz a gólyaavató is. Augusztus 31-én ugyancsak gólyanapot tartott a Lorántffy Zsuzsanna Technikum. A hagyományoknak megfelelően játékos, sportos és kreatív feladatokkal várták az új diákjaikat, akik megismerkedhettek egymással, a pedagógusaikkal, és felfedezhették az iskola épületét, a tanműhelyeket.

Megegyező tulajdonságokkal válthatták egymást az osztálytársak
Nyolc új osztály indul, valamennyi tanulót az Apáczai Csere János utcai épületbe várták egy kilencállomásos körtúrára: játékos, vicces feladatokat kellett teljesíteniük a gólyáknak osztályfőnökeik kíséretével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában