Dunaújváros

2021.09.17. 07:00

Közgyűlési döntések több pályázathoz kapcsolódóan

Negyven napirendi pontot tárgyaltak a csütörtöki közgyűlésen a képviselők nyílt ülésen. További egy témában, a Dunaújvárosért Díj adományozásáról zárt ajtók mögött határoztak.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A nyílt ülésen több, még az előző ciklusban elnyert pályázathoz kapcsolódóan kellett döntéseket meghozniuk a képviselőknek. Ilyen például a kerékpár­út-hálózat fejlesztését célzó projekt, amely új gyalogosátkelő kialakítását is jelentené a Halászsor és a Szigeti út között. Ez a beruházás érint egy olyan területet, amely az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonában van, ezért kötnek egy haszonkölcsön-szerződést.

A táborállási partfalszakasz stabilizálását célozza az a projekt, amelynek részeként a többi között közcélú felszíni és felszín alatti csapadékvíz-elvezető létesítményeket építenek ki mintegy két kilométer hosszúságban. Mint azt a napirendben írják, az így összegyűjtött csapadékvizet a Palánk utcából a Névtelen árokba vezető, irányított fúrással készülő felszín alatti vízelvezető-csatornán keresztül vezetik el. A létesítmények nyomvonala magántulajdonban lévő telkeket is érint. A megvalósítás érdekében vízvezetési szolgalmi jogról születne majd megállapodás az ingatlantulajdonosokkal.

A képviselők arról is határoztak, hogy pályázatot nyújtanak be az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiírására: a „Tisztítsuk meg az országot” elnevezésű pályázatra 4,6 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben, ebből pályázónként legfeljebb 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. Szeptember 15-ig kellett benyújtani a pályázatot, így most az utólagos jóváhagyásról döntöttek. Kedvező elbírálás esetén önkormányzati területek megtisztítására, szemétszedéshez kapcsolódó eszközökre lehet forrást nyerni.

Az önkormányzati tulajdonú, Tűzállói úton lévő lőtér 2020 májusától a DVG Zrt. vagyonkezelésében van. A DVG most azt kérte az önkormányzattól, hogy szüntessék meg ezt az egyébként 15 évre szóló vagyonkezelési szerződést mondván, a társaság profiljába nem illik bele a lőtér üzemeltetése, és az ahhoz szükséges engedélyekkel a társaság nem rendelkezik. A közgyűlésen arról határoztak, hogy pályázatot írnak ki a lőtér 5 évre szóló bérbeadására. A kiírásban rögzítik azt is, hogy a megajánlott bérleti díj legalább évi egymillió forint.

Meghosszabbítják az élményfürdőre vonatkozó üzemeltetési szerződést a DVG-vel ez év végéig. A napirend részletezi, hogy szeptember 30-ig üzemel a fürdőrészleg (belső és külső medencék, szauna), és erre a fél hónapra 9 millió forintot biztosítanak. Októbertől decemberig havi 6 milliót biztosítanak, ekkor a fürdőben található szolgáltatóegységek elérhetősége érdekében lesz nyitva a létesítmény, vagyis a szauna és a római fürdő rész üzemel majd.

Az élményfürdő témájában Cserna Gábor fideszes képviselő érdeklődött, hogy milyen eredménye van a fürdő területénél végzett kútfúrásnak (a termálkút kialakítása a Modern Városok Program egyik projektje). Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, hogy sikeres volt a fúrás, ugyanis 1344 méteren 41,7 fokos vizet értek el, a vízhozam óránként 5 köbméter, a vízminőség megfelelő, és a napokban érkezik egy szakértői csapat, hogy a hasznosítási lehetőséget megvizsgálják.

Arról is döntöttek az ülésen, hogy a szeptember 18-ra tervezett lakossági hulladékgyűjtés során várható veszélyes hulladékok kezelésével a kedvezőbb ajánlatot tevő Szoft-Ferr Kft.-vel kötnek szerződést 1,2 millió forint összegben.

Az önkormányzat szándéka, hogy jövőre is igényel 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal egyik korábbi határozatában a DVG-t jelölte ki távhőszolgáltatónak. Ebben az szerepel, hogy sikeres átadás-átvétel esetén 90 napon belül a DVG-nek kérelmet kell benyújtania az Energiahivatalhoz távhőszolgáltatói működési engedély érdekében. A napirendben foglaltak szerint a DVG a távhőszolgáltatás gyakorlása (a jog átengedése) fejében díjat fizet az önkormányzatnak. A közgyűlésen ezt nulla forintban állapították meg.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása címen állami támogatás igényelhető, amelynek fajlagos összege 100 forint/m3. A napirendben szerepel, hogy az önkormányzat ezt a támogatást továbbadja a DVCSH Kft-nek, mivel a közszolgáltatási szerződés alapján a települési folyékony hulladék kezelésére 2023. június 30-ig ez a társaság jogosult. A mostani ülésen a továbbítás ütemezéséről határoztak. Számlákkal kell majd igazolni ezen szennyvíz szállítás mennyiségét az államkincstár felé. A féléves adatok szerint az előzetes keretösszeg kevésnek bizonyul, így most kétmillió forint ellentételezést rögzítettek a szerződésben.

A helyi víziközmű rendszer felújítási, pótlási és beruházási terve együttesen jelenti a gördülő fejlesztési tervet. Bár az önkormányzat december 31-i hatállyal felmondta a városi ivóvíz- és szennyvízelvezetés szolgáltatási szerződést is a DVCSH-val, a társaság elkészítette a tervet, a közgyűlés pedig megbízta a fejlesztési terv benyújtásával az Energiahivatal felé.

Még 2010-ben kötött megállapodást az önkormányzat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetéséről, amelyet aztán 2020-ban megújítottak. A napirend szerint a térfigyelő rendszer 65 kamerával bír, ezeket három telephelyen, a nap 24 órájában figyelik. A helyi rendőrkapitány támogatást kért a rendszer jövő évi működtetési költségeihez, amelyet jóvá is hagytak a képviselők, és mintegy 39,3 millió forint támogatást szavaztak meg hozzá.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint a tízezer főnél nagyobb állandó lakossággal rendelkező településen az önkormányzatnak köteles biztosítani nappali ellátást a pszichiátriai betegeknek és a szenvedélybetegeknek. A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió azzal a szándékkal kereste meg a helyi városvezetést, hogy ellátási szerződést kössenek pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott nappali ellátására szociális szolgáltatásra. A Bapista Tevékeny Szeretet Misszió hosszú távú együttműködés keretében a Bercsényi Miklós utca 2. szám alatti ingatlan (a Bánki iskola volt épülete) földszintjén bérelné a helyet az Új Esély Központnak, ahol 50-50 személy részére biztosítanák a tevékenységet. A mostani ülésen a szándéknyilatkozatról döntöttek.

Döntöttek arról is, hogy csatlakoznak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, és támogatást biztosítanak hozzá.

Idén novembertől a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátást az Egészségmegőrzési Központhoz integrálta az önkormányzat, vagyis a praxisok működtetésével kapcsolatos ügyrendi munkákat ez a szervezet végzi. Mivel a rendelők a város tulajdonában vannak, így a képviselőknek kellett határozniuk arról, hogy haszonkölcsön szerződés keretében ingyenes használatba adják az érintett egészségügyi szolgáltatóknak.

Jó hír a helyi nyugdíjasoknak, hogy a közgyűlés megszavazta az időskorúak karácsonyi támogatását, vagyis egyösszegű, pénzbeli támogatást kapnak a rendeletben meghatározottak szerint.

Mint azt a napirendben írják, a költségvetési bevételek és kiadások időbeli elkülönülése miatt, a keletkező átmeneti hiány finanszírozására 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt igényelt az önkormányzat a számlavezető OTP Banknál. Ennek lejárta december 31-én esedékes. A mostani ülésen kinyilvánították azon szándékot, hogy ugyanezen ok miatt megint igényelnek 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt.

A közgyűlési beszámolónkat még folytatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában