évforduló

2021.09.23. 08:00

Kopjafát állítanak a Jakó házaspár emlékére

A városházán tegnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. A téma a Jakó házaspár, Jakó Pál és Jakóné Fekete Terézia emlékére állítandó kopjafa volt, az esemény szeptember 27-én 17 órakor a köztemetőben lesz.

Agárdy Csaba

2021.09.22. Barta Endre alpolgármester sajtótájékoztatót tartott kopjafa állításról Dunaújváros alpolgármesteri iroda FOtós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A kopjafát Nyitrai Mihály népi iparművész készítette. Barta Endre elmondta, Jakó Pál 2013. szeptember 26-án hunyt el Dunaújvárosban, az ő halálának évfordulóját választották a kopjafa felállítására.

– Mind Pali bácsi, mind Teri néni nagyon sokat tett a városért, kötelességünk megemlékezni róluk. Igazi lokálpatrióták voltak. Mindenkit várunk az avatásra. Meg kell mutatnunk, hogy van múltunk, és csak rajtunk múlik, hogy legyen jövőnk is.

Barta Endre még egy programra hívta fel a sajtó figyelmét. November elején, még a nap nincs kitűzve, de megemlékeznek arról is, hogy 1956. november 4-én az orosz csapatok bevonultak Budapestre, és leverték a magyar szabadságharcot és forradalmat.

Barta Endre beszélt a kopjafa avatásáról
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– 2014-ben kért meg arra Terike néni, ha lesz rá lehetőségem, akkor emlékezzünk meg erről a szomorú napról. Most megtesszük, nagy kár, hogy a Jakó házaspár ezt már nem érhette meg. A megemlékezés mottója: Pentele nem alkuszik, Dunaújváros nem felejt.

Jakó Pál egyébként igen tevékenyen vette ki részét az 1956-as forradalom pentelei eseményeiből. 1956 októberében megválasztották a Pentele városrészi nemzeti bizottság tagjának. 1957 januárjában el kellett menekülnie az országból, és 1958 augusztusáig Franciaországban élt. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot a konzulátussal, az itthoniakkal, és mihelyt lehetett, azonnal hazatért. Ezután, mint annyi olyan 56-os „disszidensre”, aki előbb-utóbb hazatért, rá is nehéz időszak várt. Matematika-fizika szakos tanárként sokáig csak segédmunkás lehetett.

Egyébként Terike néni is pedagógus volt. Mindketten sokat tettek Penteléért, Dunaújvárosért, a kultúra elkötelezett hívei voltak. Nem véletlen, hogy több kitüntetésben is részesültek.

Tehát, ha valakik megérdemlik, hogy kopjafával emlékezzünk meg róluk, akkor ők mindenképpen azok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában