Dunaújváros

2021.09.14. 08:00

Kitüntették a kórház infektológiai osztályát

Fejér Megye Önkormányzata minden évben megrendezi a Megyenapot, melynek keretében sor kerül a Fejér Megyei Közgyűlés által alapított díjak átadására is. Az idén szeptember 10-én Nádasdladányban tartott eseményen kórházunk Infektológiai osztálya is elismerésben részesült.

pantaleon.hu

20210226 Dunaújváros Szent Pantaleon Kórház - COVID-19 oltó pont Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az ebben az esztendőben alapított és többek között az Infektológiai osztályunk számára is odaítélt „Fejér Megyei Önkormányzat járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért” Díjat az osztály vezetője, dr. Kecskés Borbála PhD főorvos vette át ünnepélyes keretek között a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől, dr. Molnár Krisztiántól. A Covid betegek ellátásában kimagasló tevékenységet nyújtó közösséget dr. Mészáros Lajos főigazgató terjesztette fel a díjra és örömmel gratulált annak elnyeréséhez az osztályvezető főorvosnak a szeptember 13-án tartott főorvosi értekezleten.

Dr. Kecskés Borbála PhD főorvos és Dr. Mészáros Lajos főigazgató
Fotó: pantaleon.hu

Az Infektológiai osztály a Covid-19 járvány előtt 35 ágyon működött két szárnyon és átlagosan havi szinten 120 körüli távozó beteglétszámmal dolgozott. A járvány struktúraátalakításra kényszerítette az osztályt, a központi utasítások alapján ágyszámukat az előírtaknak megfelelően módosítani kellett, kapacitásuk 11 részlegre bővült. Az orvosok, nővérek és adminisztrátorok létszámát a többszörösére kellett növelni, kórházon belüli munkaerő átirányítással. A biztonságos betegellátás érdekében az állandó orvos létszám további 18-20 fővel emelkedett a kórház más szakterületein dolgozó kollégák bevonásával. A pandémia kezdetétől a munkafolyamatok az osztályon megváltoztak, mindenkit új kihívások elé állított a járvány, úgymint az osztály részlegeinek koordinálása, az orvosok szakmai irányítása, új feladatok megtanulása, lélegeztető gépek beállítása, kezelése, a betegek monitorizálása, a higiénés rendszabályok még fokozottabb betartása. A munkavégzés során a fizikai és lelki megterhelésük a többszörösére nőtt, valamint nehézséget okozott a folyamatos védőfelszerelés, védőruha használata.

Szent Pantaleon Kórház
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az osztály munkáját, az orvos, nővér munkabeosztást nagymértékben nehezítette, hogy a védőoltás megjelenése előtt sok dolgozó átesett a fertőzésen, amely a munkából való kiesést, a beosztások újra gondolását jelentette. 2020 októberétől kiemelt Covid ellátó kórház lett az intézmény. A betegeket az ország 4 megyéjéből kellett fogadni, így az osztályon megfordult ellátottak létszáma jelentősen megnövekedett, a második hullámban a havi távozó betegek száma 3-400 főre emelkedett. A harmadik hullám csúcsán ez a szám megközelítette a 600 főt. Mindemellett a hozzátartozókkal való kapcsolattartás és tájékoztatás is feladataikat növelte, melyet igyekeztek megfelelően koordinálni. A sok nehézség, kihívás a különböző osztályokról, szakrendelésekről átirányított dolgozókat összekovácsolta, egy nagyszerű csapatot alkotva, az új helyzethez alkalmazkodva munkájukat maximális odaadással végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában