gyümölccsel, káposztával

2021.09.25. 08:00

Itt az ősz, figyelni kell a vitaminok pótlására

Visszavonhatatlanul itt az ősz, közeledünk szeptember végéhez. Ebben az időszakban már el kell gondolkodni a vitaminpótlásról, és elsősorban nem a különböző tablettákban kell gondolkodni, hanem a táplálkozásunkon.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Gyümölcs téren továbbra is tartom, hogy a legjobb a rendszeres almafogyasztás, nem nagyon hiszek a zölden útra kelt, és Magyarországon beérő déligyümölcsökben. Szóval az alma: szerencsére van bőven belőle a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, és elfogadhatóak az árak is. Kiváló minőségűt négy- és ötszáz forint között kaphatunk kilónként.

Varró Józsefné káposztalevet is árul a piacon
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Amit érdemes tudni az almáról: az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi. Ihatjuk szűrt, illetve rostos üdítő változatát. A szárított almahéjból készíthetünk teát, ami kiváló hatású gyomor- és bélbántalmak ellen – tudhatjuk meg a webbeteg.hu honlapról.

A másik vitaminbombánk a savanyú káposzta, amit multivitaminnak is szokás nevezni. Annak ára is elfogadható, hiszen hatszáz forintért hozzájuthatunk egy kilogrammhoz. A savanyú káposztát ajánlott nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle. A piacon az egyik árusnál PET-palackban vásárolható csak savanyúkáposzta-lé, érdemes ebbe beruházni.

Az őszi időben ne feledkezzünk el a mézről se, ami talán a legjobb természetes immun­erősítő. Több helyen, széles kínálatban vásárolhatunk különböző ízű, összetételű mézet a piacon, a vegyestől a repcén át az erdeiig. A legnépszerűbb még mindig az akácméz. Az ár minden esetben a mennyiségtől függ, hiszen a kis üvegtől egészen az egykilósig vásárolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában