Jankovich-kúria

2021.09.23. 07:00

Hölgyekre hangolt, ódon hangulatú tárlat a kúriában

Rácalmásiak egyik legfőbb büszkesége a csodálatos Jankovich-kúria. Az épületegyüttes a közelmúltban rendezvényhelyszínként is bizonyított, de van több állandó kiállítása, köztük az úgynevezett fotószobája, amelyet meglátogatni és benne fotót készíteni a korhű környezetben csodálatos emlék lehet.

Török Tímea

A Jankovich-kúria az elmúlt időszakban a járvány terjedését megakadályozandó a szabályoknak megfelelően erősen korlátozva működött. Az állandó kiállítások az aktuális szabályok betartása mellett voltak látogathatók.

Nagyné Berzai Márta: „Visszaeső gyűjtögető vagyok”
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A rácalmási történeti emlékek szerint a XVIII. század második felében barokk stílusban emelt nemesi kúria a Jankovich család nyári lakhelyéül szolgált. A műemlék jellegű épületet a rácalmási önkormányzat 2006-ban újította fel. A gyönyörű épületegyüttes a veszélyhelyzet miatt Csipkerózsika-álomban kénytelen volt pihenni és várni a szabályok enyhítését. Ebben az időszakban, a múlt év decemberében Nagyné Berzai Márta önkormányzati képviselő és Németh Miklósné alpolgármester közreműködésével, és a helyi önkormányzat jóvoltából készült el a XVIII–XIX. századot idéző korhű szoba.

A Jankovich-kúria korabeli szobájában nyomát sem találjuk a divatos csillogó trendeknek, mert a múlt századi hölgyekre szabott romantika uralkodik

A berendezés alapját két biedermeier szekrény alkotja, amelyek szerencsés felbukkanása, és különösen kedvező lehetőség a megvásárlásukra adta a szoba kialakításának ötletét is. Egyébként a bútorok nagy része az előbb említett két szekrénnyel együtt a szintén rác­almási kötődésű nemesek, a Hattyuffy család hagyatékából származnak. Az enteriőr meghitt, romantikus, antik hangulatú lett. Azzal az alapvető gondolattal, hogy tökéletes dísz­let lehet egy családi fotózáshoz, akár anyák napjára készülő meglepetéshez is.

A kiállított tárgyak a nemesek mindennapjairól mesélnek

Az idei tökfesztivál újra apropóként szolgált a helytörténet szerelmesének, Nagyné Berzai Mártának, hogy antik használati tárgyakkal öltöztesse fel a bútorokat, különleges enteriőrt kialakítva.

– Kifejezetten hölgyekre hangolt ízléses tárgyakkal rendeztem be a szobát. A használati eszközök az 1800-as és az 1920-as évek közötti időszakból származnak. Láthatóak például régi parfümös üvegek, keresztszemes hímzéssel készült színházi táska, kesztyű, kesztyűtartó doboz, tintatartó, itatós, levéltartó dobozka, manikűrös készlet, horgolt napernyő is.

– Mindig szerettem hallgatni a régi történeteket. A múlt század elején még volt az adott szónak hitele, és talán pont ezeknek az emlékeiként mindig szerettem gyűjtögetni a korabeli ízléses tárgyakat is – mondta el Nagyné Márti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában