Dunaújváros

2021.09.15. 15:00

Hagyomány már az autómentes nap

Ebben az évben is csatlakozott városunk az Európai Mobilitási Héthez, amelyet szeptember 16–22. között rendeznek meg több helyszínen. A holnapi napon útjára induló eseménysorozat célja sokak előtt már jól ismert: a környezetbarát, fenntartható városi életforma, közlekedés és a kerékpározás előtérbe helyezése és népszerűsítése.

Szabó László

Fotó: HK

Mára már hagyomány a „Tiszta utcák, tiszta terek – tegyél a helyemre” elnevezésű várostakarítás, a „Hivatali zöld nap”, a „lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciónap”, de az „autómentes nap és klímavédelmi akció­nap” sem ismeretlen a helyiek előtt. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának idei mottója: Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében. Lássuk hát a helyi programokat egy csokorban!

A környezetbarát és fenntartható városi létet, közlekedést népszerűsíti

A „Tiszta utcák, tiszta terek” keretében igény szerint, Dunaújváros területén egész héten át lesz lehetőség a takarításra. A szervezők zsákokat és kesztyűket biztosítanak az önkénteseknek. Intézmények, lakóközösségek, városlakók csatlakozását várják, egy jelentkezési lap kitöltése után.

A nyitónap délelőttjén az egyetem kiállítása és bemutatója lesz terítéken. Másnap 9 és 11 óra között tájékoztató előadás segíti a hivatal dolgozóit, akik a megújuló energiaforrásokról és a környezetbarát közlekedési módokról tudhatnak meg többet. A szombat a veszélyeshulladék-gyűjtés akciónapja a Városvédők Újtelepért Egyesület szervezésében. Ekkor lehet megszabadulni a veszélyes kidobandóktól. Az érintettek a Jókai utcában, a volt általános iskola udvarán tehetik ezt meg 8–14 óráig. A „Fuss velünk, Fuss értünk” – az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete által életre hívott jótékonysági megmozdulás gyülekezője és regisztrációja a Dózsa téren lesz ugyanebben az időpontban.

Az elektromos közlekedési eszközöket kipróbálhatták a diákok tavaly is
Fotó: archív

A vasárnapi utcai nagytakarítás után hétfőn és kedden a „hivatali zöld nap” invitálja a Városháza térre az érdeklődőket, ahol betekinthetnek a hivatal „zöld” munkájába: a légszennyezés-, a zajvédelem-, a vízminőség-vizsgálatok, környezetbarát közlekedés, klímavédelem témakörök világába. Jövő szerdán tartják az európai autómentes nap és klímavédelmi akciónap programjait a Vasvári iskola előtti Petőfi ligetben. A többi között az óvodásokat aszfaltrajzverseny, a kerékpáros fiatalokat ügyességi akadálypálya szórakoztatja.

A Volánbusz Zrt. a mobilitási hét utolsó napján ingyenes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratain. További részleteket a város honlapján olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában