emlékezés

2021.09.28. 07:00

Felavatták, megáldották a Jakó házaspár kopjafáját

A Jakó házaspárról, Jakó Pál­ról és Jakóné Fekete Terézről emlékeztek meg tegnap a dunaújvárosi köztemetőben. Kopjafát avattak a tiszteletükre.

Agárdy Csaba

Képünkön Szaplonczay Máté görögkatolikus segédlelkész

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ami bizonyos, az időjárás nem kedvezett a megemlékezésnek, hiszen az összejövetel alatt végig esett az eső. Ennek ellenére szép számmal jelentek meg az eseményen a Jakó házaspár egykori barátai, ismerősei, tisztelői közül.

A program a házaspár életútjának ismertetésével, méltatásával kezdődött. Megtudhattuk, hogy mind Pali bácsi, mind Terike néni – mindenki csak így nevezte őket – pedagógus volt.

Nyitrai Mihály népi iparművész beszélt arról, hogyan készült a kopjafa
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Jakó Pál 1923. május 29-én született Budapesten. Családja székely eredetű. 1942 júliusában népiskolai tanítói oklevelet szerzett. Élete és pályája ekkortól fonódott össze településünkkel, hiszen szeptember elsejétől a dunapentelei Állami Általános Iskolában tanított, később oktatott a Szórád Márton Általános Iskolában, majd a Dolgozók Iskolájában is. A Pentele Baráti Körnek az egyik alapítója. Élete megtisztelésének, oktató-nevelő munkája értékeinek elismerésének tartotta, hogy 2001-ben a Pro Pentele Díjat érdemelte ki, 2004-ben gyémánt diplomát kapott, majd 2008-ban a város önkormányzatának legrangosabb elismerését, a Dunaújvárosért Díjat vehette át. 2013. szeptember 26-án hunyt el Dunaújvárosban. (A kopjafaavatást ennek évfordulójára időzítették a szervezők.)

Feleségével, Jakóné Fekete Terézzel együtt főként a kulturális rendezvények szervezésében és lebonyolításában vettek részt.

Jakóné Fekete Teréz közéleti ember, elhivatott pedagógus, Dunaújváros helytörténetének, helyi szokásai megőrzésének elkötelezett híve volt. Tartalmas élete során mindent megtett, hogy az elődök által összegyűjtött tudás megmaradjon és továbbfejlődjön. Terike néni 2019-ben a 82. életévében hunyt el. Díjakban, kitüntetésekben ő sem szűkölködött, a többi között megkapta a Pro Pentele Díjat és a Dunaújváros Díszpolgára elismerést is.

Az ünnepségen a Pentele Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör adott rövid műsort, majd Nyitrai Mihály, a kopjafa alkotója ismertette, hogyan készült el a mű. Barta Endre alpolgármester arról szólt, hogy nem kell megmagyarázni, miért is készült ez a kopjafa: – A mi generációnknak kötelessége emléküket megőrizni – mondta.

Végül egyházi személyek, Stermeczki András evangélikus lelkész és Szaplonczay Máté görögkatolikus segédlelkész áldotta meg a kopjafát.

Képünkön Szaplonczay Máté görögkatolikus segédlelkész
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában