balesetmentes közlekedés

2021.09.23. 11:30

Ezután is vigyázzunk majd rájuk!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévkezdés alkalmával is fokozott rendőri jelenlét volt az általános iskolák környékén.

Molnár Emese

2021.09.22. Dózsa György Általános Iskolások és rendőrök flashmobja a zebrán Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

dunaújváros Aki szerdán reggel a Szórád Márton úton haladt autójával, különleges forgalomirányítással találkozhatott, ugyanis a buszmeg­állót és a Dózsa György Általános Iskolát összekötő zebrán kisiskolások hada biztosította az átkelést, közben szóban és írásban is megköszönték az autósoknak a figyelmet. Tulajdonképpen ezzel szerették volna meghálálni a fokozott körültekintést, a türelmet, ami nem csak a tanévkezdés alkalmával szükséges.

Rendhagyó forgalomirányítással találkozhattak az autósok szerdán reggel a Szórád Márton úton: ezúttal a Dózsa György Általános Iskola 4.a osztályosai léptek akcióba, hogy segítsék a gyalogosátkelést. Ám ezzel az is volt a céljuk, hogy megköszönjék az autósok körültekintését és türelmét. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelők fi gyelemfelhívó kampánya hamarosan véget ér, de ezután is legyünk körültekintőek az iskolák környékén is
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A nyári szünetben gyérebb a gyalogosforgalom az iskolák környékén, a szeptemberi tanévkezdéskor viszont ismét kisebb-nagyobb csoportokban, közlekednek ott a gyermekek és a szülők. A biztonságos közlekedés érdekében rend­őrök, polgárőrök és közterület-felügyelők voltak jelen az általános iskolák környékén, a gyalogátkelőknél segítették az áthaladást. Erről beszélt lapunknak Kőhalmi László rendőr főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának helyszínelő és balesetvizsgálója a szerdai akció során.

Ez az iskolarendőr program része, és szerencsére 2008 óta nem is történt ilyen jellegű baleset az oktatási intézmények környékén. Kőhalmi László köszönettel szólt a társszervezetek munkájáról, és arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy mindig legyenek körültekintőek a zebrákhoz érve.

Rendkívül aranyos forgalomirányítókkal találkozhattak az autósok

Az eddigi figyelmet szerették volna megköszönni a Dózsa iskola fiataljai is: szerdán a 4.a osztály diákjai Bebesi Csaba tanító vezetésével érkeztek a gyalogátkelőhöz. Két csapatot alkottak, hogy a mindkét irányból érkező forgalom számára mutathassák üzenetüket, azt, hogy „Köszönjük!”.

Megköszönték a körültekintést és a türelmet a gyerekek

Mint azt Bebesi Csaba elmondta, közel tíz éve szerveznek szakköröket, foglalkozásokat a közlekedésbiztonság jegyében az iskolában. Ebből a korosztályból már jó páran kerékpárral közlekednek, így különösképpen fontos az, hogy megismerjék a KRESZ-t. Véleménye szerint a gyermekeket már 8-9 éves korukban elkezdhetjük tanítani a közlekedési szabályokra, így pedig, ha a diákok tisztában vannak, hogy mire kell figyelni a biztonságuk érdekében, akkor a szülők is sokkal nyugodtabban engedhetik őket – idővel egyedül – iskolába járni. Arról nem is beszélve, hogy ha minél többen gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközzel érkeznek, annál kevesebb lesz a reggeli autós tumultus az iskolák előtt.

Akcióra készen a Dózsa iskola 4.a osztályosai

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a többi között azt tanácsolja a szülőknek, hogy azon az úton kísérjék rendszeresen iskolába a gyermeküket, amelyen később egyedül jár majd. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk, és közben mutassunk példát a közlekedési szabályok betartásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában